Lokale krigshelter fram i lyset

Forfatteren Asgeir Ueland har skrevet ei ny bok om Shetlandsgjengen, og torsdag kommer han på besøk til Flatanger der lokale krigshelter vil bli trukket fram i lyset.

– Det blir et kåseri med lokalt preg. Ueland vil trekke fram folk fra Flatanger som deltok i Shetlandsgjengen, eller hjalp dem da de kom hit, forteller leder Reidar Lindseth i Flatanger historielag.

En av de mest kjente var Kåre Iversen, sønn av losen på Villa, som dro over og sluttet seg til Leif Larsens mannskap.

Puslespill

Historielaget er vertskap for forfatterbesøket i folkebiblioteket torsdag kveld. Asgeir Ueland har brukt over tre år på å granske dokumenter og sette sammen puslespillet om Shetlandsgjengen. Bare en av mannskapet lever i dag, og han har vært en nyttig kilde.

Leif Larsen – Shetlands-Larsen – har kanskje fått mest oppmerksomhet tidligere. Han hadde flest turer over Nordsjøen.

Mange hjelpere

Men det var mange forskjellige skippere og mannskap på båtene som ble brukt i denne trafikken, der motstandsfolk, proviant og utstyr ble satt i land, og flyktninger tatt om bord og hjulpet over til Shetland.

En av hjelperne på land, var Toralf Fallet på Lauvsnes, som undertegnede intervjuet for Nordtrønderen og Namdalen i 1984. Han kjørte doktorskyss og kunne kjøre båt uten å bli kontrollert av tyskerne, noe han og doktoren utnyttet til å kunne gjøre illegalt arbeid.

Faksimile fra Trønder-Avisa 19. juni 1984, der Toralf Fallet forteller om en av gangene han tok imot Shetlandsgjengen, som kom til Flatanger under krigen.

Toralf Fallet var med på å ta imot Shetlands-Larsen som kom med «Vigra» til Havstein andre påskedag 1945, for å bringe inn utstyr og proviant til motstandsfolkene som lå med radiosender i ei hule på Utvorda.

– Det var en livsfarlig trafikk. Jeg husker at doktoren sa til meg kvelden før vi dro ut, at jeg ville bli stilt for krigsrett og skutt om jeg kjørte meg opp. Jeg forsto at det var en spøk fra hans side, men jeg husker det godt. Det gikk nå bra, så vi var heldige, men hadde vi blitt oppdaget, hadde vi vært ferdige med det, fortalte Toralf Fallet i 1984.

Allerede i 1954 kom boka  «Shetlands-Larsen» av Frithjof Sælen, og senere der Leif Larsen spilte seg selv.

Stort arbeid

Nå har Asgeir Ueland gått gjennom 50.000 dokumenter i både Norge og Storbritannia, noen av dem har tidligere vært hemmeligstemplet.

– Shetlands-Larsen var den store helten. Han vart sjølve symbolet på den hemmelege trafikken over Nordsjøen. Men det eg har prøvd å vise med boka, er at det var mange «Larsenar», som også gjorde ein enorm innsats gjennom fem år, seier Ueland til Nynorsk pressekontor/NTB.

Nordsjøtrafikken var farlig, og i alt omkom 44 personer under overfartene i de fem krigsåra. De første tre årene ble fiskeskøyter brukt. Senere ble det brukt motortorpedobåter som «Vigra».

Historielagsleder Reidar Lindseth håper mange tar turen til biblioteket torsdag. Det blir gratis kaffe og enkel servering, og inngang er også gratis.

– I tillegg blir det salg av signerte bøker, sier Lindseth.