Henrik gikk flatangergrensa alene

Henrik Strøm (22) fra Flatanger lot seg inspirere av andre som har tatt turen, og  bestemte seg for å gå flatangergrensa fra sør til nord. Han tok turen alene – til fots og på ski!

– Dette er noe jeg har hatt lyst til å gjøre en god stund, sier Henrik Strøm, som studerer biologi bachelor på andre året ved NTNU i Trondheim.

Han startet ved Oksbåsheia i sør og fulgte kommunegrensa i øst helt til Utvorda. I luftlinje er turen 78 kilometer, men selvsagt mye lenger i virkeligheten.

Den blåe linjen ved kommunegrensa viser ruta som Henrik Strøm fulgte.

Ole Martin Dahle tok turen for 18 år siden sammen med Kenneth Dahle. I mellomjula viste han bilder og fortalte fra turen, som gikk på barmark.

– Jeg var inspirert av både Ole Martin, som gikk turen sammenhengende, og min far og hans kompiser som gjennomførte turen over tre år, forteller Henrik Strøm.

– Men du gikk alene?
– Ja, det var sjeldent det passet å gå flere i lag, så da ble det alene denne gangen. Det var fint det også, sier Henrik.

Selfie på Statlandfjellet. Henrik Strøm hadde vekslende værforhold, med tåke og dårlig sikt, men også finvær på turen.

Han startet på turen 23. januar, og var framme 27. januar. Her er hans beskrivelse av turen dag for dag:

Dag 1:

Skjellådalen, dag 2.

Jeg startet til fots ved Oksbåsheia på Sætervika. Turen gikk derfra over Sørmarksfjellet, forbi Hestdalsvannet og første overnatting i telt ved Skjellaadalen.

Dag 2:

Jeg gikk videre på ski og fulgte Rørvassdalen til Småvatna der jeg overnattet i gamma til Frode Morken. Fint område med et snev av høyfjell/vidde-terreng. Nokså annerledes enn resten av Flatanger.

Dag 3:

Fortsatte forbi Langvatna og Bjørfarvassheia og ned til Småsalan, hvor turen ble endret i forhold til planen, da det var tett tåkevær i fjellet og dette er noe man helst vil unngå å gå i. Så turen gikk til Nordsandvatnet langs Tverrelva, og med overnatting i telt.

Dag 4:

Langvassheia, Statlandfjellet.

Turen gikk til Sandvatnet mellom Beingårdsheia og Mefossheia og videre opp på Mefossheia, og gikk så til Engesdalen. Det passet bra å dra hjem ei natt. Utstyret var bløtt. Ble hentet med bil i Engesdalen.

Dag 5

Fortsatte fra samme plass med en lettere dagstursekk. Sol og blå himmel, og veldig bra skiføre. Så ble det en fin avsluttning med sisteetappen Engesdalen – Utvorda.

Noen avvik fra grensa ble det riktignok, med tanke på terreng og spesielt når man må ta hensyn til værforhold.

Alt i alt en fin tur som anbefales på det sterkeste. Man får sett variasjonen i det Flatanger har å by på av natur. Alt fra kupert kyst-terreng til lange slake vidde-forhold.