Lensmannskontoret bemannet under ekstremværet

1. april blir lensmannskontoret i Flatanger stengt. Men søndag ble lensmann Bertil Ovesen kalt ut for å bemanne kontoret og være i beredskap under ekstremværet Cora.

Politimesteren bestemte at alle lensmannskontor skulle bemannes søndag. Operasjonssentralen sendte ut melding om dette på Twitter lørdag.

– Jeg fikk melding lørdag kveld, og tanken er at folk skal ha et sted å dra hvis strøm eller telefon faller ut, sier lensmann Bertil Ovesen.

Lensmann Bertil Ovesen var i beredskap under ekstremværet søndag.

Politiets samband vil fungere selv om fasttelefon og mobilnettet svikter. Ovesen synes det er greit å være på jobb, og dermed i uniform og klar til å bistå hvis noe skulle skje.

Få skader

Nå ble ekstremværet ikke så ille i Flatanger som meldingene på forhånd skulle tilsi. Noen takplater blåste av et tak på Lauvsnes, og ei brakke veltet på Kvaløysæter. Ellers er det ikke meldt om andre skader.

Bertil Ovesen medgir at dette er første gang han er blitt kalt ut ved varsel om ekstremvær.

– Men jeg bor jo på Lauvsnes, og når det har vært meldt uvær, har jeg bestandig vært på alerten. Nå er det jo litt annerledes, ettersom jeg sitter her påkledt, sier han.

Viktig i dag  – nedlegges 1. april

Mens politimesteren altså fant det nødvendig å bemanne lensmannskontorene søndag, blir det ikke noe kontor å bemanne i Flatanger etter 1. april.

Flatanger lensmannskontor er ett av de mange kontor i Trøndelag som skal legges ned, som et ledd i den såkalte nærpolitireformen. De første kontorene ble stengt 1. januar. Kontoret i Flatanger stenges 1. april.

Kontoret skal ryddes innen 1. april, men søndag ble det behov for å bemanne det under ekstremværet Cora. Lensmann Bertil Ovesen synes det var greit å være i beredskap i tilfelle det skulle bli behov for bistand.

Da er en lang epoke slutt. Flatanger fikk sin første lensmann 1. januar 1882, 11 år etter at Flatanger ble egen kommune. Den første lensmannen var O. Solberg fra Otterøy. Bertil Ovesen blir den siste – 136 år senere.

Hva som skjer etter 1. april er ennå ikke helt avklart. Bertil Ovesen har fått signal om at de som er lensmenn, blir politikontakter. Men det blir ikke noe fast kontorsted i Flatanger. Kontoret skal ryddes og leveres tilbake til utleier.