Ekstremvær treffer Flatanger søndag

Ekstremværet Cora slår inn mot Flatanger tidlig på formiddagen søndag. Vinden kan komme opp i orkan styrke midt på dagen.

Politiet melder på Twitter at alle lensmannskontor vil bli bemannet søndag, for å ta imot henvendelser dersom telefonlinjer blir blokkert eller strømbrudd fører til at folk ikke kan nå politiet på telefon.

Ifølge politiet er det lensmannskontor som til vanlig har åpningstid 08-16 som blir bemannet.

Politiet i Trøndelag sendte ut denne meldinga på Twitter lørdag kveld.

Vinden dreier på vest og nordvest. – I den overgangsfasen kan det bli kortvarig orkan på kysten av Trøndelag, sier statsmeteorolog Haldis Berge til yr.no.

– Folk må sikre løse gjenstander og bør ikke legge noen planer om utfart søndag morgen og formiddag. Vinden blir så kraftig at den kan lamme fergetrafikken, og kraftig snøfokk vil gjøre kjøreforholdene svært vanskelige, sier Berge.

Politiets oppfordring er krystallklar:

– Å planlegge en tur som innebærer å kjøre bil, eller fjellturer bør avlyses, sier operasjonsleder Stig Roger Olsen ved Trøndelag politidistrikt til nrk.no.

Det kan komme til å blåse opptil orkan styrke i Flatanger søndag. Dette bildet er fra stormen nyttårsaften i 2016.

Den sterke vinden kan skape farlige situasjoner ved at takplater og liknende kan fly gjennom lufta, så det er fornuftig å holde seg innendørs.

Orkan i kastene

Stormsenteret legger seg over Helgeland. Vinden blir verst sør for lavtrykket – altså i Trøndelag.

Vindkastene i Trøndelag kan komme opp i 35 til 45 meter per sekund. Dette tilsvarer en fart på mellom 126 og 162 kilometer i timen i følge yr.no.

Vindretningen gjør at det vil blåse sterkt langt inn over land.

Alarmberedskap

Betegnelsen ekstremvær betyr at været kan bli farlig og gjøre skade på liv og verdier. Samfunnet settes i alarmberedskap og nødetatene oppbemanner for å være forberedt på det som kan skje, ifølge yr.no.