Lokal og kortreist julegave

Hva skal du gi i julegave til den som har alt fra før? Her er et gratis tips: Sjekk utvalget i den lokale «bokhandelen» på Servicekontoret!

Aldri før har vel utvalget av lokalhistoriske bøker vært større enn nå. Til og med den originale Flatangerboka av Julian Hylland er trykket opp i nytt opplag.

– Spekulerer du på hva du skal handle i julegave, har vi svaret her, sier Anita Stamnes Hågensen ved kommunens servicekontor og viser fram utvalget.

Stort utvalg

De siste årene er det kommet mange nye bøker, skrevet av lokale forfattere og folk med tilknytning til Flatanger.

I fjor kom «La gå not», biografien om fisker, kjøpmann og reder Isak Einvik. Boka er skrevet av Øivind Mårvik og Gunnar Einvik, og beskriver både personen Isak Einvik og kysthistorien rundt århundreskiftet og utover første halvdel av 1900-tallet.

«En særegen personlighet som har mange usedvanlige egenskaper», skriver forfatterne, som ble fascinert og grepet av historien de dukket ned i.

Øivind Mårvik har tidligere utgitt «Dragekjerka, sagnkirke eller middelaldergudshus» og «Norhals av Harstad – Forliset sør om Buholmråsa». Begge bøkene er til salgs på Servicekontoret.

En annen produktiv forfatter er John H. Stamnes, som har skrevet biografiene om brødrene Bernhof og Ole Konrad Ribsskog, skolefolk og politikere. John H. Stamnes har også skrevet om Jens Helm Strøm, tryllekunstner, kramkar og fotograf født på Strøm.

Populære bygdebøker

– En populær julegave er bygdebøkene av Arnt Landre, sier Anita Stamnes Hågensen.

Brita Fløan Øie og Anita Stamnes Hågensen ved Servicekontoret kan tilby et stort utvalg av lokalhistoriske bøker som julegave til den «som har alt».

Kommunen har tre bind for salg: «Fastlandsfolket», «Øyfolket» og «Sør for Jøssundfjorden».

I år har Arnt Landre utgitt ei ny bok om Bjørøya, gods, handelssted, gjestgiveri og dampskipsanløp – og bygdesentrum gjennom 500 år. Denne boka selges ikke gjennom Servicekontoret.

Boka om spellemannen og komponisten Klas Bøle er fortsatt å få kjøpt. Den kom ut i 2011, og inneholder også noter til 20 av slåttene. I 2012 ble det siste Klas Bøle-treffet arrangert.

Årbok og kalender

Flatanger historielag gir hvert år ut ei årbok, og årboka for 2017 er til salgs hos kommunen. Har du ikke de tidligere årbøkene, kan du slå til og kjøpe alle samlet til en rimelig penge.

Kommunens kalender med gamle bilder, er også til salgs, og det kan være en flott julegave. Vil du heller gi bort et lokalt krus, kan du velge mellom krus fra historielaget eller Villa fyrs venneforening. Venneforeninga har også t-skjorter til salgs.

Med andre ord – mulighetene for en lokal og original julegave er absolutt til stede!