Et julebord litt utenom det vanlige

ENDELIG HELG: Noen julebord er viktigere enn andre. For gjestene. Julebordet for Kvitveistunet er et sånt julebord.

I 23 år har Menighetens støttegruppe for Kvitveistunet arrangerte julebord. Støttegruppa ble startet da Kvitveistunet ble etablert. Men den omfatter også folk som bor i egen bolig.

– Julebordet er bra artig, sier Svein Terje Høstland,  en av hovedgjestene på tordagens julebord på Zanzibar.

For mange er dette ett av årets store høydepunkt.

– Jeg gleder meg til julebordet hvert år, sier Roger Frisendal, som hadde blitt skuffet om tradisjonen tok slutt.

Gode replikker og godt humør også på årets julebord. Hedersgjestene var foran fra venstre: Ingrid Strøm og Aud Enebakk. Bak fra venstre: Leder Aud Høstland i støtteforeninga, Terje Hanssen, Jim Torgersen, Svein Terje Høstland, Roger Frisendal og Svein Fløan.

Kledt til fest

I år var det i alt 22 festkledte deltakere på julebordet, og de ble ønsket velkommen av leder Aud Høstland. Foruten hedersgjestene, var også medlemmer av støttegruppa, pårørende og ansatte i omsorgstjenesten i kommunen invitert.

Ingrid Strøm gleder seg til julemat og julebord. Gro Estensen serverer.

– Vi har julebord hvert år. De første åra hadde vi det i Kvitveistunet, men det ble for stort og for mye arbeid, så vi valgte å flytte det til Zanzibar i stedet, forteller Aud Høstland.

Flere tilbud

Men julebord er ikke det eneste støttegruppa står bak. Den arrangerer en sommertur hvert år, og det er vårkaffe og høstkaffe i Nordgaardstua.

– På lille juleaften besøker vi alle brukerne og gir dem en liten julegave, og setter oss ned for en koselig prat, sier Aud.

Svein Fløan er klar for årets første juleribbe på julebord, sammen med søster Liv Unni Fløan

I dag er det fire mennesker med utviklingshemming som bor i Kvitveistunet, mens fem bor i egne boliger. Alle får besøk av støttegruppa.

– Vi ser at det er et veldig viktig arbeid vi gjør. Brukerne setter i alle fall pris på det. Vi skulle gjerne ha gjort mer, sier hun.

Ønsker flere medlemmer

Da støttegruppa ble etablert, fikk de penger fra Opplysningsvesenets fond som var eier av prestegårder og andre eiendommer. Men den ordninga har opphørt. Nå er det loddsalg og minnegaver som er hovedinntektskildene.

– Vi prøver å få det til å gå rundt. Så lenge vi har brukere i Flatanger, må vi fortsette, sier Aud.

– Det er bra artig, ja, sier Svein Terje Høstland, som storkoser seg på julebordet.

I dag er det bare åtte medlemmer i støttegruppa, og det har vært vanskelig å få med nye medlemmer. Men det er absolutt behov for flere.

Støttegruppa ble startet av Annelise Thomassen for 23 år siden. Etter henne var  Hildur Sandø Aagård og Jette Dahle ledere, før Aud Høstland overtok for en del år siden.

Jette Dahle, Gunvor Høstland og Marit Ribsskog er veteraner i støttegruppa, og har vært med helt siden starten. De var alle var med på julebordet torsdag.

Jette Dahle (til venstre), Marit Ribsskog og Gunvor Høstland har all vært med i støttegruppa siden starten. De deltok på julebordet, og servitør er Gro Estensen.

Jette Dahle sier støttegruppa er viktig, og at brukerne sier den betyr mye for dem. – Det blir en forandring i hverdagen, sier hun.

Dans og loddsalg

Julebordet går sin gang, og når ribba og medisterpølsa er vel fortært, er det tid for dans. Det hører selvsagt med på et julebord. Med Ola Lindseth bak tangentene, blir det «Drømmen om Elin» og andre favoritter.

Et tradisjonelt innslag på julebordet, er loddsalg. Støttegruppa droppet det ett år, men det ble ikke vel mottatt. Den spenningen ønsket folket å ha. Med fem kroner loddet, ble det mange lodd å holde styr på – men kanskje desto større vinnersjanse.

Loddsalg hører med, og spenninga er stor før Aud Høstland leser opp vinnerne.

Tida går fort i godt selskap. Etter kaffe og dessert, og masse julesanger, går årets julebord mot slutten.

Rune Strøm takket for maten på vegne av de pårørende, og han sa at det er en stor innsats som legges ned av de frivillige.

– Vi setter umåtelig stor pris på den innsatsen dere gjør. Jeg ser også at noen går igjen i forskjellige sammenhenger, og jeg vil spesielt framheve Aud. Du går i bresjen flere steder, og du fortjener en kjempeapplaus, sa Rune Strøm.

Dermed var årets julebord til endes, og gjestene gikk glade og mette heim til hvert sitt. Men med lovnad fra Aud Høstland om at lille juleaften kommer de på besøk – og da må kaffen være klar!