Havbruksparken klare til å ta imot kronprinsparet

Odin Dahle sitter i den nye Havbruksparken i Storlavika og fjernstyrer fôringa av alle oppdrettsanlegg i Bjørøya AS.  Torsdag kommer kronprinsparet på besøk.

Kronprins Haakon skal foreta den offisielle åpninga av Havbruksparken Midt-Norge. Etterpå skal kronprinsen og kronprinsesse Mette-Marit besøke Odin Dahle på fôrkontrollrommet.

– Det blir artig, sier Odin, som er på jobb torsdag sammen med teamleder Raymond Johansen. Produksjonskoordinator Marius Olsen skal orientere om Bjørøya og det topp moderne fôringsopplegget.

Ønsket å besøke Rensefisken

Kronprinsparet skal først besøke Namdal Rensefisk, der de blir tatt imot av Geir-Tore Olsen og Ole Martin Løfsnæs. Der får de se en film om næringa, før det blir omvisning i anlegget og mating av rognkjeks. Deretter går turen opp til Havbruksparken like ved.

– Vi fikk en henvendelse fra Slottet om at de ønsket et besøk på Namdal Rensefisk. Da spurte jeg om de kunne tenke seg å åpne Havbruksparken samtidig, og det kunne de, sier Per Anton Løfsnæs.

Anastasia Doroshyna og Per Anton Løfsnæs har hatt travle dager før kronprinsparet kommer på besøk, og skal åpne den nye havbruksparken.

Han er daglig leder i Bjørøya og Namdal Rensefisk, og primus motor for etableringa av Havbrukssenteret. Åpninga var planlagt til slutten av september, og han kommer til å gjøre et lite poeng av dette i talen.

– Jeg kommer til å si at det var kjempeflaks at kronprinsparet kom til Flatanger akkurat når vi hadde tenkt å åpne Havbruksparken, sier Per Anton og smiler.

Kronprins Haakon skal foreta den offisielle åpninga av Havbruksparken foran hovedinngangen. Deretter blir det omvisning og orientering fra Aqua Kompetanse og Proneo, og besøk på Bjørøyas fôrkontrollsentral.

Fjernstyrt fôring

Der vil kronprinsparet få orientering av produksjonskoordinator Marius Olsen om hvordan det topp moderne kontrollsentralen fungerer. Herfra fjernstyres fôringa av 3,7 millioner laks ved Bjørøyas tre lokaliteter Kråkholmen, Kvalrosskjæret og Eldviktaren. Snart settes det også ut fisk ved Drevflesa i Roan, og da øker antallet til 4,4 millioner.

I dag går det ut 80-90 tonn fôr i døgnet til en verdi av rundt 1 million kroner. Dermed gjelder det å følge med, slik at fôringa blir optimal.

Fôringa styres via dataprogram, og fisken i merdene overvåkes via video. Fra kontorstolen i Havbruksparken kan den som fôrer følge med på en rekke av tv-skjermer – en gruppe for hver lokalitet.

Bedre resultat

Daglig leder Per Anton Løfsnæs sier at de allerede merker bedre resultat etter at det nye felles fôrkontrollrommet ble tatt i bruk.

Kronprinsparet skal besøke Namdal Rensefisk (til høyre), og foreta den offisielle åpningen av Havbruksparken (til venstre).

–  Det fungerer bra, både teknisk og biologisk. Vi får ut mer fôr, og vi passer på at fisken spiser opp fôret, sier han.

Bjørøya har samdrift med Midt-Norsk Havbruk i Vikna, og begge har fjernstyring av fôringa. Til sammen går det ut 135 tonn for, og tilveksten tilsvarer 5 semitrailere med laks – hver dag.

– Det er ingen pølsebod vi driver, nei, sier Per Anton, og påpeker at det ligger et stort ansvar på dem som fôrer. Fordelen er at de kan fokusere helt på fôringa, mens andre gjør jobben på merdkanten.

– Vi ser gode resultater i begge selskapene, sier han.

Åpent hus

Etter den offisielle åpninga og når kronprinsparet med følge har forlatt Havbruksparken, er det åpent hus for alle som har lyst til å se det nye bygget.

Håndverkere er i gang med siste innspurt i Havbruksparken før åpninga. Aleksander Olsen i Folla Elektro (til venstre) og Moren Lehn i Expoline lover å bli ferdig i tide..

Havbruksparken har til sammen 50-60 kontorplasser, og 30-40 ansatte vil ha sin faste arbeidsplass her. De største leietakerne er Bjørøya AS og Aqua Kompetanse AS, men også folk i Marine Harvest, Salmar og en rekke andre, mindre selskap har flyttet inn.

Havbruksparken er på 2000 kvadratmeter fordelt på to etasjer, og prislappen ble på 25 millioner kroner.

Et senter for kunnskap og vekst

Tanken bak etableringa er ikke bare samlokalisering, men å skape et senter for økt kunnskap, verdiskaping og vekst i havbruksnæringa i regionen.

– Å være en del av et fagmiljø er viktig for leietakerne, sier Anastasia Doroshyna i Proneo, som sammen med Per Anton Løfsnæs tror Havbrukssenteret vil bli et løft for både havbruksnæringa og annet næringsliv i Flatanger og regionen.

– Vi ønsker å styrke fagmiljøer, kompetansen og utnytte synergier, sier prosjektleder Anastasia Doroshyna i Proneo AS, som har en viktig rolle i å bidra til å utvikle selskapene og næringa.

Per Anton Løfsnæs sier at hver enkelt selskap har begrensede muligheter til å drive utvikling og ta ideer videre. Proneo skal kunne bistå ikke bare aktører innen havbruk, men også andre som vil starte eller videreutvikle næringsvirksomhet.

– Jeg tror dette vil bety mye framover. Vi skal vokse videre, og gjøre oss interessante for flere. Vi skal bygge stein på stein, sier Løfsnæs.