Roser havbruksnæringa i Flatanger

– Besøket i Flatanger bekrefter at Norge er verdensledende innen havbruksteknologi, sa kronprinsesse Mette-Marit i sin tale på Frosta.

Kronprinsparet er tydelig imponert over det de har fått se og høre hos Namdal Rensefisk og Havbruksparken i Flatanger.

Også kronprinsen roste oppdrettsnæringa for å være løsningsorientert og innovativ i talen han holdt på Lauvsnes. Kronprinsessen snakket for dem begge på Frosta:

– Det har gledet oss stort å se hvor mye som skapes her i fylket – både innenfor havbruk, innovasjon og teknologi. Men også har vi blitt rørt av hvor mye dere gjør for å ta vare på hverandre, og ikke minst på naturen, sa kronprinsessen da hun oppsummerte det tre dager lange besøket i Nord-Trøndelag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hilser på Halvor Trefjord og Jens Martin Olsen, som tok de kongelige med på en seks minutters reise gjennom havbrukshistorien.

– Verdensledende

Hun sa at de under besøket har fått gode eksempler på noe av det hun tror er  viktigst for vår felles framtid, og trakk særlig fram tre momenter, hvorav ett om havbruk:

– Hva skal vi leve av i årene som kommer? Norge som havnasjon har et stort potensiale. Besøket i Flatanger bekrefter at Norge er verdensledende innen havbruksteknologi, sa kronprinsesse Mette-Marit ifølge Slottets hjemmeside.

– Inspirerende

Daglig leder Per Anton Løfsnæs i Bjørøya AS og Namdal Rensefisk AS, og en av eierne av Havbruksparken Midt-Norge, har fått med seg den rosende omtalen av Flatangers havbruksnæring.

– At hun sier noe sånt, er meget inspirerende. Jeg ble imponert over hennes kunnskap og interesse under besøket torsdag. Dette er bare helt supert, sier Løfsnæs.

Han er kjempefornøyd med torsdagen, og sier at Havbruksparken har fått en flott start. Det er også blitt bred omtale i media.

Historien på 6 minutter

Kronprinsparet besøkte både Namdal Rensefisk og Havbruksparken under sitt besøk. Ved Rensefisken fikk de en innføring i havbruksnæringa og Bjørøyas historie på seks minutter – konsist og pedagogisk presentert av Jens Martin Olsen og Halvor Trefjord.

De kongelige og gjestene gjør seg klare til å se film og høre om havbruksnæringa. Fra venstre: Fylkesmann Inge Ryan, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og ordfører Olav Jørgen Bjørkås.

De fortalte om en rivende utvikling, fra 1500 laks i sjøen det første året i 1982 til 5 millioner i dag. Antall ansatte har økt fra 9 til 45, og omsetninga fra 50 til 600 millioner fra 2007 til 2017.

Ringvirkningene av havbruksnæringa er store, og de fortalte kronprinsparet om alle bedriftene som er etablert eller har kunnet utvide på grunn av aktiviteten i næringa.

– Det beste eksemplet på ringvirkninger er at ungdom på min alder har kunnet flytte tilbake og få seg jobb, sa Jens Martin Olsen.

De fortalte videre om utfordringene, om vaksinering som gjør antibiotika helt unødvendig, og om lakselusa som bekjempes med flere verktøy: Luseskjørt, mekanisk avlusing og rensefisk.

– Vi trenger flere verktøy, og i dag har vi kontroll på lusa i Bjørøya, sa Olsen.

Kine Dølvik og Marit Hustad Dølvik fikk hilse på kronprinsparet under omvisninga i produksjonsanlegget.

Omvisning

Deretter fikk kronprinsparet en innføring i produksjonen og en omvisning i selve anlegget av driftsleder Ole Martin Løfsnæs og teknisk leder Geir-Tore Olsen. Kronprinsesse Mette-Marit fikk prøve håven for å fange rognkjeks, og de fikk vite hvordan produksjonen foregår.

Senere under besøket i Bjørøyas nye fôrkontrollrom, fikk de se på tv-skjermen som overføre bilde direkte fra merdene, hvordan rognkjeksa spiste lus av laksen.