Fenomenet Lothepus trakk publikum

Lothepus hadde ikke hørt om Flatanger før han fikk spilleoppdraget under Tangspræll-festen. Men folket hadde hørt om Lothepus.

Mellom 900 og 1000 møtte opp på utefesten i regnværet på Lauvsnes for å få oppleve det som nesten må betraktes som fenomenet Lothepus.

For populariteten har tatt helt av etter at Lothepus – Leif Einar Lothe – vant «Farmen Kjendis» på TV2. Hvorfor skjønner han ikke helt selv heller.

– Nei, og jeg tror ikke det er mange som skjønner det, sier han når vi treffer ham rett før han skal på scenen på Lauvsnes lørdag kveld.

Han tar seg tid til en liten prat, og forteller at det har tatt helt av. Nå er det spilleoppdrag tre dager i uka, og seertallene for tv-serien «Fjorden Cowboys» går rett til værs. I dokumentaren på TV2 Zebra følger vi Lothepus både som sprengningsbas, entreprenør, countryartist – og ikke minst samboeren til Randi.

Populær

Populariteten var stor også på Lauvsnes. Der stilte han opp på selfies på Zanzibar tidlig på kvelden, men måtte rømme da pågangen ble vel stor.

– Du har draget på damer?
– Det hjelper ikke når jeg er halvveis gift. Samboeren min sitter heime og er sur fordi hun ikke fikk være med, sier Lothepus.

Lothepus i aksjon foran nær 1000 publikummere på Lauvsnes.

Han tror noe av populariteten kan skyldes at han snakker rett fra levra. I tv-dokumentaren «Fjorden Cowboys» er det ingen regi, og ingen ting filmes to ganger. Det som skjer er det som havner på tv-ruta.

Går ikke rundt grauten

– Jeg sier det som det er. Jeg er ferdig med pjatt. Jeg gidder ikke gå rundt grauten. Se alle de rike. De prater piss og drikker sjampanje, sier Lothepus.

Heime i Odda driver han firmaet sitt med fire gravemaskiner og to borerigger. Heldigvis har han folk som kan ta seg av jobbinga mens han selv er rundt på spilleoppdrag.

Publikum koste seg i regnværet med Lothepus på scenen.

– Vi spiller over alt. Nå har vi vært i Troms, og vi skal til Alta. Vi har spilt i Oslo og Bergen, sier Lothepus.

– I Bergen var det vel en anmelder som ikke var så begeistret?
– Jeg blir forbanna når en enkeltperson kritiserer det jeg driver med. En mann som ikke er interessert i musikken en gang. Hvis en 16-åring hadde fått en sånn anmeldelse, hadde han eller hun vært ferdig. Men jeg driter i alt. Jeg synger det jeg har lyst til å synge, og det folk har lyst til å høre, sier Lothepus.

Balansegang

Vidar Berge skriver både melodi og tekst til Lothepus, og han prøver å skrive med humoristisk undertone, og samtidig med en dypere mening i bunnen. Men han sier at det er en balansegang når han skriver for Lothepus.

– Han må stå inne for det han synger. Det går ikke an å smøre tjukt på med Hollywood-søtsuppe, som «jeg gjør alt for deg, kjære», når han ikke en gang tar oppvasken heime, sier Vidar Berge.

Feststemning med Lothepus på scenen.

Lothepus og bandet gikk på scenen litt over klokka 23 i regnvær, men publikum lot ikke til å bry seg om været. I stedet skålte de med Lothepus og var med på notene.

Etter spillinga signerte han t-skjorter og gikk rundt og slo av en prat med folk.

Vømmølgutan sørget for musikken både før og etter Lothepus.

Vømmølgutan spilte både før og etter Lothepus, og bidro også sterkt til feststemninga på Lauvsnes.

– Vi er godt fornøyd med at mellom 900 og 1000 kom på festen, og at arrangementet gikk veldig greit. Vi hadde ikke akkurat værgudene med oss på kvelden, sier Jens Martin Olsen i Tangsprællkomiteen.