Julie på dialekt strålende mottatt

Julie Dahle Aagård er ute med ny plate – denne gang på Flatanger-dialekt. Og plata har fått rosende omtale.

Fakta:

«Lauvet» – Julie Dahle Aagård

Villoldo sin klagesang · Dains ·
Du vil itj vessta · På vent · Sommar-
føggel i magan · Lauvet · Alt æ va ·
Lætt det skje · Tenk dæ om · Sovva
godt · ANDERS AARUM: Framleik I ·
Framleik II · Framleik III

Musikere: Julie Dahle Aagård · Kjetil
Steensnæs · Geir Sundstøl · Erik Holm ·
Bjørn Holm · · Anders Aarum · David
Wallumrød

Utgis på Grappa Musikkforlag

Tilgjengelig på Itunes og Spotify

 

Hamar Arbeiderblad rullet terningkast fem, og Adresseavisen og Namdalsavisa slo til med en firer hver for «Lauvet», Julies andre album.

«Lauvet er originalt, spennende, lekende og fargerikt, med rom for både det uventede og dristige» skriver Geir Vestad i HA.

Den siste uka har virkelig vært Julies uke. «Albumslip» på Uhørt i Oslo torsdag kveld, plateslipp fredag – og intervjuer i både aviser og radio.

For første gang har Julie gått i studio med bare trønderske sanger, eller for dem som kjenner Julie, er det nok mer kav «flatangersk».

Viktig prosess

– Dette har vært en viktig prosess for meg som låtskriver, tekstforfatter og sanger. Endelig føler jeg meg fri og sikker. Det å få synge på egen dialekt uten å måtte gi slipp på måten man synger på, har vært veldig interessant og morsomt, sier Julie.

De fleste tekstene på albumet gjenspeiler livet hennes de siste årene. – Det å tørre å skrive rett fra levra uten å bli for intim, har vært utfordrende, sier hun.

Julie ble Spellemannsnominert i klassen «Årets kvinnelige Artist» for sitt forrige album, «Stompin’ Feet», som ble gitt ut i 2009.

Ikke typisk trønderrock

Den var ei mer jazzete plate, mens «Lauvet» er mer preget av både roots, fado og folkrock. Selv om hun synger på trøndersk, er det langt unna det de fleste forbinder med trøndersk musikk de siste åra, først og fremt gjennom Åge og D.D.E. Unntaket er kanskje låta «Dains», som det svinger av.

Plata er blitt ei svært personlig plate, selv om Julie selv avviser at den er sjølbiografisk. Likevel har hun skrevet sanger i en vanskelig periode av livet, etter Spellemannsnominasjonen ble ikke alt rosenrødt.

En vanskelig tid i Julies liv ble til mange flotte sanger, som nå gis ut på plate.

En vanskelig tid i Julies liv ble til mange flotte sanger, som nå gis ut på plate. (Foto: Anders Nilsen)

– Jeg sprang og gjemte meg, sier hun til Adresseavisen.

Hun har gitt plata tittelen «Lauvet», etter en av sangene på albumet. Og hun oppfattet seg i perioder som et lauv – skjør, og som et lauvblad som faller av om høsten, slik hun fortalte til NRK Trøndelag.

– Midt i dette kaoset av et liv skulle jeg plutselig ha barn, dermed ble det enda mer å skrive om. Det har vært noen knallharde år. Man har blitt et annet menneske når man kommer ut på den andre enden, sier Dahle Aagård til Adressa, og legger til at hun i dag har en indre mental ballast hun ikke hadde før.

Julie har skrevet alle tekstene og musikken selv. Med seg på plata har hun dyktige musikere som har fargelagt plata sammen med henne: Anders Aarum, Erik Holm, Bjørn Holm, Kjetil Steensnæs, Geir Sundstøl og David Wallumrød.

I sommer blir Julie også å høre i Flatanger. 5. og 6. juni skal  hun ha minirelease-konserter på Zanzibar, og i september skal hun også spille i Namsos, Steinkjer og Trondheim. Ellers skal hun på turne med CC Cowboys i år.