Spreke Alf runder 100 år

Alf Sivertsen tar alltid trappa – aldri heisen. Og hver torsdag spiller han bridge. Lørdag runder den spreke flatangringene 100 år!

– Formen er bra, sier 99-åringen, som ikke har planlagt noen stor feiring av 100-årsdagen. Men familien har nok noe på gang.

Alf Sivertsen bor i egen leilighet ved pleie- og omsorgstunet, og der trives han godt.

Alf Sivertsen bor i egen leilighet ved pleie- og omsorgstunet, og der trives han godt.

Han tar imot oss i leiligheten i øverste etasje ved Flatanger pleie- og omsorgstun. Hit flyttet han og kona Arnhild for snart ett år siden, etter at hun brakk lårhalsen. Siden i sommer har Alf bodd alene. Hun døde 25. juli.

– Det var en stor sorg. Vi hadde det så godt i lag. Plutselig ble det en forandring. Men jeg kan ikke klage. Vi fikk over 70 år i lag, sier Alf Sivertsen.

Inntil de flyttet til egen leilighet på omsorgstunet på Lauvsnes, bodde Alf og Arnhild på Oppland. Hver torsdagskveld kjørte de til Lauvsnes for å spille bridge i Flatanger bridgeklubb.

Alf fornyet førerkortet i sommer, og kunne egentlig kjørt til han ble 101 år. Men etter råd fra sønnene, har han sluttet å kjøre bil. Synet er ikke like bra som før, og han fant ut at det nå var best å gi seg.

– Hva betyr bridge for deg?
– Det er trivelig å spille. Jeg begynte mens min far levde. Sammen med broren min spilte vi trekant. Da det ble bridgeklubb, ble vi med der.

– Er det bra for å holde hodet i trim?
– Ja, jeg tror da det. Det er ikke skadelig i alle fall. Det er bra å bruke «hauskallen», humrer han.

Landets eldste bridgespiller

Samme kveld treffer vi igjen Alf i Nordgårdstua. Der er det spillkveld i Flatanger Bridgeklubb, som han var med på å starte i 1981.

Og vennene i klubben kan underskrive på at Alf så absolutt holder orden på spillet og hvilke kort som har gått. Han har god hukommelse og kan rekapitulere hele spill.

Alf Sivertsen er klar i hodet og har god husk, forteller kameratene i bridgeklubben. Fra venstre Bjørn Olsen, Ola Jørgen Sivertsen og Bjørnar Einvik.

Alf Sivertsen er klar i hodet og har god husk, forteller kameratene i bridgeklubben. Fra venstre Bjørn Olsen, Ola Jørgen Sivertsen og Bjørnar Einvik.

– Det er ikke noe galt med hodet der nei, sier Bjørnar Einvik, som deler bord med Alf den siste torsdagskvelden før 100-årsdagen.

– Han er sikkert den eneste i Norge på 100 år som spiller bridge aktivt, tror Bjørn Olsen.

Og det kan Bjørn Hunnestad bekrefte. Han har sjekket med Norges Bridgeforbund.

– Jeg tror vi kan fastslå at han er den eldste i landet. Ifølge Norges Bridgeforbund er det ingen andre på hans alder som spiller, sier Hunnestad.

Alf Sivertsen er Norges eldste bridgspiller.

Alf Sivertsen er Norges eldste bridgspiller.

Går turer

Alf Sivertsen tar aldri heisen opp igjen fra Nordgårdstua til leiligheten, men går alltid trappa. Slik holder han seg i form. I tillegg går han en tur hver dag, når været er bra.

– Jeg går ikke i fjellet lenger, men går opp på haugen her og ser utover. Jeg kom til Lauvsnes som 5-åring, og da så vi over til Stamnes. Jeg syns fremdeles den utsikten er trivelig, sier Alf.

Han er født i Namsos, men kom til Flatanger da faren fikk arbeid på sliperiet som reparatør. Som voksen bodde han og kona i Trondheim, der han jobbet på bryggeriet. Han gikk av da han ble 62 år, og da flyttet de til Oppland hvor sønnen drev gård.

– Vi var ikke bymennesker, Arnhild og jeg. Jeg er glad vi flyttet til Flatanger, sier han.

Hver dag går Alf Sivertsen seg en tur, og han er opptatt av å holde seg i form.

Hver dag går Alf Sivertsen seg en tur, og han er opptatt av å holde seg i form.

Alf er glad i friluftsliv og fiske, både i fjellvatn og sjøen. Det er blitt mange turer i fjellet. Før han fylte 99 år, fikk han spørsmål hva han ønsket seg. Han kunne nå hatt bruk for nye fjellsko, var svaret….

– Det er trivelig å gå i fjellet, og det har vært en hobby. Det har også holdt meg frisk. Jeg har ikke løpt mye, men tatt det rolig. Jeg tror det er like bra for helsa som å springe livet av seg, sier Alf.

– Lev et vanlig liv

Når folk runder 100 år, er det vanlig å spørre om oppskrifta for å bli så gammel. Og Alf har ei enkel oppskrift:

– Lev et vanlig liv. Ikke bry deg om å springe, ikke overdriv. Gjør det du har lyst til, sier Alf, som også tror at høy alder har litt med arv å gjøre. På morsida ble folk gamle, og en onkel ble 103.

– Syns du det er for mye stress i dag?
– Det er stor forskjell på før og nå. Særlig vi ungdommene i den tida, gjorde det vi hadde lyst til. Nå er det mer konkurranse, og de stresser kanskje litt mer enn før.

Alf syns det har vært ei voldsom utvikling, ikke minst er det blitt  mye bedre å bli gammel.

– Jeg tenker på hvordan de hadde det før. Da jeg var fem år og vi flyttet til Lauvsnes, var mor med i helselaget. Da dro hun på besøk til gamle folk. De kunne ligge på et loftsrom, og ikke kom de seg opp, og ikke fikk de noe godt stell. Nei, vi «gamlingan» har det godt, sier han.

Vi har det så godt at det ikke går an å klage på noe i Norge, mener han.
– Selvfølgelig er det forskjeller også blant folk i Norge, men de aller fleste har det godt.

Telegram fra Kongen

Lørdag er den store dagen, og da blir det feiring sammen med familien. Alf har to sønner, fire barnebarn og fem oldebarn.

Som hundreåringer flest kan han vente seg et telegram fra selveste Kong Harald. Det har vært snakk om at det skulle bli slutt på å sende telegram til hundreåringene, fordi de er blitt så mange. Men Slottet bekrefter overfor Flatangernytt at Kongen fortsatt sender gratulasjon til alle som fyller 100 år.

– Snart blir jo alle 100 år. Da blir det travelt å være konge, smiler Alf, men Slottet sier at det er ingen planer om å slutte med denne tradisjonen.

Så da kan nok Alf se fram til et telegram fra Kongen på dagen, sammen med andre hilsninger til Flatangers eldste.

Flatangernytt gratulerer også med dagen!