Flytter inn i nytt hus til jul

Snart kan Birgit Fossvik og Åge Hasvåg igjen nyte utsikten fra kjøkkenvinduet på Hasvåg. Den siste uka har de kunnet se nyhuset reise seg på samme sted som huset sto før storbrannen i januar.

– Vi får samme utsikt som før. Jeg må se bortover til Hasvåg Fritid, og jeg må se kaia hvor turistene kommer inn etter å ha vært på sjøen, sier Birgit Fossvik.

Etter en tøff vinter og lang planlegging, er det godt endelig å se at nyhuset tar form. Bygginga startet mandag, og i løpet av tre dager var reisverk og takstoler på plass.

– Der huset sto, har det vært et tomrom siden det brant. Nå skjer det noe, plutselig reiser huset seg . Det er herlig, sier Åge Hasvåg.

Inn til jul

Selv om han er snekker selv, har de valgt å sette bort husbygginga til et firma. Det er nok å henge fingrene i likevel, med andre byggeoppdrag og ikke minst drifta av Hasvåg Fritid. Turistene har ikke sviktet Hasvåg etter brannen.

– Vi er så heldige å ha fått Boligpartner til å bygge huset. De har satt på fire mann, og de satser på å være ferdige til jul, sier Birgit.

Fortsatt gjenstår detaljplanlegging av kjøkkeninnredninga i nyhuset.

Fortsatt gjenstår detaljplanlegging av kjøkkeninnredninga i nyhuset.

– Men det går veldig fort å flytte inn. Det tar vi på strak arm. Vi finner et juletre og så flytter vi inn, sier Birgit galgenhumoristisk.

For familien mistet ikke bare bolighuset, men også alt som var inni huset.

10 minutter på å pakke

– Vi fikk 10 minutter til å pakke. Da tok jeg det øverste laget på kontorpulten min og Åges, og PC-en tok jeg med. Jeg satt og skulle svare på en epost fra en kunde, og tenkte at den måtte jeg da fullføre, sier Birgit.

Sønnen Tommy berget lommeboka og IPaden, og hunden fikk de også med seg i bilen.

Verken hun eller Tommy tenkte at det skulle gå så ille, at huset deres skulle gå med i brannen som startet på Uran. Åge var med i depotstyrken som rykket ut først og berget bebyggelsen på Uran.

– Jeg trodde aldri at brannen skulle komme hit. Jeg tenkte mitt da jeg sto i Uran, men trodde at brannen ville slå av seg på fjellet. Men der tok jeg skammelig feil, sier Åge.

Etterpå har de hørt at huset brant ned på 40 minutter.

Birgit og Tommy ble evakuert til Drageid leirskole. Men de valgte å dra videre til hennes foreldre i Steinkjer om natta, for der visste de at de ville få ei seng.

– Tidlig om morgenen ringte Åge og sa at brannen hadde nådd havet. Han sa at livsverket vårt var borte, forteller Birgit.

Ut fra observasjoner fra sjøsida, trodde folk at havna sto i brann. Men det var ei brakke ved havna som brant. Det viste seg at både brygga med båtverkstedet og Åges mange, gamle båter berget. Også Hasvåg Fritid i den tidligere skolebygningen, berget unna da flammehavet nådde Hasvåg i 80 km/t.

I den sterke vinden feide flammene over bakken. Noen hus ble spart, andre tok fyr og brant ned. I alt ble 64 bygninger, derav 23 bolighus og hytter, lagt i aske i løpet av natt til tirsdag 28. januar. Men like mange bygninger berget, takket være enorm innsats fra brannmannskaper og andre.

Berget levebrødet

– Vi hadde storflaks, at ikke båtverkstedet, slipen, båtlageret, garasjeanlegget og Hasvåg Fritid brant, sier Åge, som er glad dette berget.

Utsikten fra stua og loftstua blir formidabel. Birgit og Åge er glad huset nå er under bygging.

Utsikten fra stua og loftstua blir formidabel. Birgit og Åge er glad huset nå er under bygging.

Hvis alt hadde gått med, ville det blitt tøft å starte opp igjen. Birgit tror ikke de hadde sett råd for å bygge opp utleievirksomheten igjen. Dessuten er gjestene blitt glade i den gamle skolebygningen. De ønsker ingen ny, fjong leilighet.

– Hvordan har tida vært etter brannen?
– Det gikk to uker før jeg skjønte at huset hadde brent ned. Jeg manglet klær, og tenkte jeg måtte heim og hente. Men så tok jeg meg i det, sier Birgit.

Åge er kjent som altmulig-mann på Hasvåg. Han har oversikt over det meste, og trår til når noen trenger hjelp. Etter brannen var det derfor naturlig for ham å ta på seg jobben som koordinator og bistå med oppryddinga.

– Det var en form for bearbeiding. Men jeg syntes det var forferdelig å være med i Småværet og rydde etter slekta mi, i bestemorhuset sammen med onkelen min som eide huset. Vi så restene etter det som hadde vært. Med et pennestrøk var gammeltida og historia borte. Det var trasig, sier Åge.

Vertskap for Kongeparet

– Hvordan var det å ta imot Kongen og Dronninga, som kom på besøk fire dager etter brannen?
– Vi rakk ikke å forberede oss, men måtte bare ta rollen. Og plutselig kom også Erna Solberg, sier Åge, som orienterte kongeparet om brannen og ødeleggelsene på Hasvåg.

– Det var flott at Kongen og Dronninga tok turen. De er så omgjengelige. Ute var det formelt, men med en gang vi var for oss selv, hadde vi en kjempegod tone. Det var så uformelt at jeg glemte hvem jeg snakket med, sier Birgit.

Kong Harald og Dronning Sonja kom til Hasvåg og Småværet bare fire dager etter brannen, og Åge Hasvåg orienterte om brannen.

Kong Harald og Dronning Sonja kom til Hasvåg og Småværet bare fire dager etter brannen, og Åge Hasvåg orienterte om brannen.

Hun forteller at Kong Harald brukte mye tid på prate med ungene deres, og Kongeparet var oppriktig interessert i å høre hvordan de hadde det.

– Der og da var det uvirkelig. Men etterpå kjente jeg at det var utrolig støttende. Det var godt å ha dem på besøk, sier Birgit.

– De var veldig medfølende. Jeg tar av meg hatten for den innsatsen de gjør, sier Åge.

– Vi ville gjerne hatt dem tilbake til Hasvåg, for å fortelle dem hvordan Hasvåg egentlig er. Jeg håper vi får anledning til å møte dem igjen, sier Birgit.

NRK-dokumentar

NRK er i gang med å lage en 40 minutters dokumentar om Birgit, Åge og familiens liv etter brannen. Et tv-team har vært utover med jevne mellomrom siden brannen.

– De filmet her to uker etter brannen, da vi begynte å rydde. De var her også da Tommy sjøsatte båten, og de følger bygginga av huset, sier Åge.

Planen er at programmet skal vises rundt ettårsdagen for brannen.

Men akkurat nå gleder samboerparet seg over å se at huset de har brukt mange måneder på å planlegge, endelig begynner å reise seg. Nå kan de se for seg hvor sofaen kan stå, og hvor god plass det blir på kjøkkenet.

– Vi får nå en andreetasje som vi ikke hadde før. Der blir det ei loftstue med utsikt. Det blir helt knall, sier Birgit.

Også på nabotomtene til Åge og Birgit på Hasvåg, reiser det seg nye bygg der brannen herjet. Snart er tomrommene i husrekka fylt.

Også på nabotomtene til Åge og Birgit på Hasvåg, reiser det seg nye bygg der brannen herjet. Snart er tomrommene i husrekka fylt.

Det sprenges, støpes og bygges i Småværet. - Her skal det skinne, sa dronning Sonja - og hun får antakelig helt rett.

Det sprenges, støpes og bygges i Småværet. – Her skal det skinne, sa dronning Sonja – og hun får antakelig helt rett.

I Småværet er Knut Fornes i gang med å bygge opp igjen ei brygge, og fritidshuset til familien Kristiansen/Aakvik er også gjenreist.

I Småværet er Knut Fornes i gang med å bygge opp igjen ei brygge, og fritidshuset til familien Kristiansen/Aakvik er også gjenreist.