Varm velkomst for seilerfamilien

Det var Sankthans og 17. mai på en og samme kveld, da Nicoline, Linn Sofie, Tove Morken og Odd Ivar Mork ble tatt imot av slekt, venner og naboer etter ett år og fire dager på seiltur med Catara.

– Det blir stort å få dem heim, sier mor og mormor Inger Morken, mens vi ser seilbåten på tur inn Tøtdalsbotn for motor i den speilblanke og varme sommerkvelden.

På stranda er det pyntet med «Velkommen heim»-skilt, ballonger og sommerblomster. Det ryker fra bålet, og langbord med kaker står klart til å ta imot de langveisfarende.

Langs sjøen er flaggene heist, men det er ikke først og fremst til ære for Dronning Sonja og hennes bursdag. – Nei, en dronningbursdag når ikke opp mot dette, sier Allan Oksdøl.

Flott hjemkomstvær

Været var like fint den dagen familien la ut fra flytekaia med Catara 30. juni i fjor. Siden har de seilt til Spania og over til Karibia, hvor de har vært i fem måneder.

På heimturen ble båten satt på et lasteskip, slik at familien kunne fly et stykke og oppleve storbyene New York og London. Båten ble hentet i Southampton og seilt til Amsterdam og videre nordover til Danmark og Norskekysten heimover.

Catara ankrer opp ute i bukta og familien tar lettbåten det siste stykket inn til land. Det blir klemmer og stor gjensynsglede i fjæra.

– Å så store dere er blitt, sier farmor Reidun Mork, og måler jentene med øynene.

Nicoline fikk gode klemmer  av farmor Reidun Mork og morfar Odd Morken, som var glade for å ha barnebarnet heime igjen.

Nicoline fikk gode klemmer av farmor Reidun Mork og morfar Odd Morken, som var glade for å ha barnebarnet heime igjen.

– Helt fantastisk

Hele familien har hatt et eventyrlig år, og har sluppet unna både sykdom og uhell.

– Det har vært helt fantastisk, sier Linn Sofie Mork, som synes det er flott å komme heim og treffe familie og venner igjen. På slutten av turen savnet hun dem heime.

– Hva har vært det beste på turen?
– Det var flott å komme til Karibia. Fem måneder med sandstrender, palmer og turkis sjø var ganske digg, sier Linn Sofie.

Vennene har også savnet henne, og mange møtte opp for å ta imot henne.

Vennegjengen har savnet Linn Sofie mens hun har vært på tur. Fredag hadde de møtt opp for å ta imot henne. Fra venstre: Kristian Myren, Nina Bendiksen, Linn Sofie, Mads Stieng, Emma Kaldahl og Anna Myren.

Vennegjengen har savnet Linn Sofie mens hun har vært på tur. Fredag hadde de møtt opp for å ta imot henne. Fra venstre: Kristian Myren, Nina Bendiksen, Linn Sofie, Mads Stieng, Emma Kaldahl og Anna Myren.

– Det er godt å ha Linn Sofie tilbake, sier venninnen Anna Myren, som ikke har sett henne siden oktober i fjor. Da dro hun og noen venner til Grand Canaria for å treffe familien før kursen ble satt over Atlanteren.

Flatangerleia i særstilling

Det siste døgnet av heimreisa ble tilbrakt i Flatanger. Selv etter en sånn seilas som familien har vært ute på, er det ifølge Odd Ivar Mork ikke noe som kan måle seg med Flatangerleia og Helgelandskysten.

– Ingen steder er så fine som disse. Det eneste som mangler, er varmt vann. Da hadde et vært fullt av folk her. Men det er kanskje bra folk ikke vet hvor fint vi har det, sier han.

Odd Ivar Mork forteller at turen gikk helt etter planen. Det var ingen tekniske problemer under veis, og ingen ble syke. – Det har vært som en lang ferietur.

Krysset Biscaya

– Hva var det største på turen?
– Det største var da vi ankret opp i A Coruna i Nord-Spania, etter å ha krysset Biscaya. De to første dagene over Biscaya hadde vi godvær, men det siste døgnet var tøft. Da vi startet, hadde vi ikke erfaring med å seile så langt og krysse hav. Så da vi hadde krysset Biscaya og kunne si vi hadde seilt til Spania, følte vi at vi hadde gjort det bra, sier Odd Ivar.

Men det var selvsagt mange flotte opplevelser på turen.

– Hva med Karibia?
– Karibia var flott, men det var ikke så mye å gjøre der. Selvsagt var det flotte sandstrender, varmt i været og fint å bade, men ikke så mye mer.

– Blir det et antiklimaks å komme heim?
– Nei, det blir helt topp. Det blir ikke noe problem å omstille seg. Dette er som å ha vært på en helgetur. Men det er godt å komme heim.

Ingen tvil om at familien var velkommen heim til Tøtdal, hvor det var rigget til velkomstfest for Odd Ivar, Tove, Nicoline og Linn Sofie.

Ingen tvil om at familien var velkommen heim til Tøtdal, hvor det var rigget til velkomstfest for Odd Ivar, Tove, Nicoline og Linn Sofie.

Sammensveiset

Familien på fire har også klart seg godt, og er blitt mer sammensveiset enn da de dro. Den som ikke har seilt, tror kanskje det kan bli vel trangt under seilas, men da er alle opptatt med hvert sitt.

– Båten seiler 24 timer i døgnet. En står til rors, en sover og tida går fort, sier han.

– Det har gått veldig fint. Men det skal bli godt å komme heim og finne oppvaskmaskina og vaskemaskina, sier Tove Morken, som syns de fikk en kjempeflott velkomst.

– Dette er 17. mai og Sankthans på en gang, sier hun.

Nå blir det godt å komme i vanlig gjenge igjen, og nå skal de ha «vanlig» sommerferie før skolene og jobbinga starter igjen.

– Og neste år?
– Da blir det Flatangerleia og Helgelandskysten, sier Odd Ivar.