Reddet onkelen fra brann

Morten Hanssen reddet trolig onkelen Terje Hanssen (73) fra å brenne inne, da det brøt ut brann i bolighuset hvor Terje lå og sov på Hilstad i Flatanger natt til onsdag.

– Jeg er glad jeg fikk berget onkel ut. Om det hadde gått lenger tid, er det usikkert hvordan det hadde gått, sier Morten Hanssen.

Den egentlige helten i det nattlige branndramaet på Hilstad, er den en uke gamle jenta til Morten og samboer Linn Aspø. Babyen ville ha mat, og Linn var oppe for å amme da hun hørte brannalarmen.

Hun vekket Morten, som gikk over hele huset for å finne ut hvor lyden kom fra. Først da han åpnet loftsluka og kom opp på det uisolerte loftet, skjønte han at alarmen kom fra nabohuset 170 meter unna.

– Da jeg kom ut, så jeg at det veltet hvit røyk opp av pipa. Først stusset jeg litt. Terje fyrte jo ikke i ovnen på denne tida? Jeg kastet meg på 4-hjulingen og kjørte over ekra. Først da jeg stoppet utenfor soveromsvinduet til onkel, våknet han og kom i vinduet. Jeg ropte at han måtte komme seg ut, forteller Morten.

Hele etasjen var fylt av røyk, men soverommet var kanskje det med minst røyk i. Morten gikk rundt huset til hovedinngangen, fikk Terje ut og slo igjen døra bak.

Rask brannutrykning

Han hadde ringt brannvesenet før han dro hjemmefra, og han er imponert over den raske responsen.

– Jeg ringte klokka 0420, og etter bare 10 minutter var de første brannmennene på plass. Det gikk kjempefort, og jeg er imponert over innsatsen, sier Morten.

Hele huset var fylt av røyk, og de innvendige skadene er store etter brannen.

Hele huset var fylt av røyk, og de innvendige skadene er store etter brannen.

Terje Hanssen var alene i huset da det begynte å brenne. Han bor i hovedetasjen, mens hans bror Kjell Arne og svigerinne Greta bor i sokkeletasjen. De var på ferie da de fikk melding om brannen.

– Det første jeg spurte om da de ringte, var om det hadde gått bra med Terje. Det er det viktigste. Ting kan erstattes, sier Greta Hanssen.

Hun er på sykehuset i Namsos på besøk hos Terje da vi slår på tråden, og hun forteller at det har gått bra med ham. Han hadde fått i seg noe røyk og blir på sykehuset til torsdag, og da skal alle heim til Hilstad igjen hvor de har fått låne et nabohus.

Startet trolig i sikringsskapet

Alt tyder på at brannen har startet i sikringsskapet i sokkeletasjen.

– Det begynte i gangen hos oss, sier Greta, som tror tordenværet siste helg kan ha gjort skade. Selv hadde de ikke vært heime etter at tordenværet herjet i Flatanger.

– Vi snakket med Terje kvelden før, og da sa han at lyset blinket så rart. Vi tenkte at e-verket kanskje holdt på med noe arbeid etter tordenværet, og tenkte ikke mer på det, sier hun.

Røyk- og vannskadene i huset er omfattende, og verst har det gått ut over hovedetasjen. Men også i sokkelen er det store skader, bare en stue ser ut til å ha berget sånn noenlunde.

Men det kunne ha gått så mye verre, og alle priser seg lykkelig over at ikke liv gikk tapt.

– Det var egentlig lissjenta som berget ham. Skulle ikke hun ha hatt mat om natta, hadde ingen vært våken, sier Morten Hanssen.