40-årsjubileum på Orsa Camping

ORSA: I 40 år har Orsa Camping i Dalarna i Sverige vært feriested og samlingspunkt for familien Rasmussen fra Vik. – Orsa er en perle, sier Einar Rasmussen (87).

Denne sommeren er ikke noe unntak: Også de siste par ukene har Laila og Einar Rasmussen feriert i Orsa – sammen med barn, barnebarn, oldebarn, familie og venner.

For ferien i Orsa er blitt tradisjon og et fast samlingssted for storfamilien. Siden 1974, er det bare fire år familien ikke har vært her.

– Hva er det med Orsa som gjør at dere vender tilbake år etter år?
– Vi kan ikke finne en bedre plass. Bare Orsa er Orsa. Vi har sagt det hvert år, at neste år skal vi tilbake, sier Einar.

Orsa Camping er blitt samlingssted for familien, og nye generasjoner kommer til. Oldebarnet Julian (snart 2) sitter på Einar sitt fang. Ved siden av står Joakim Berg, Laila og Espen Berg. Bak fra venstre: Anne Berg, Maiken Rasmussen, Jørgen Stein, Remi Rasmussen og Maja Rasmussen.

Orsa Camping er blitt samlingssted for familien, og nye generasjoner kommer til. Oldebarnet Julian (snart 2) sitter på Einar sitt fang. Ved siden av står Joakim Berg, Laila og Espen Berg. Bak fra venstre: Anne Berg, Maiken Rasmussen, Jørgen Stein, Remi Rasmussen og Maja Rasmussen.

– Det er så fint og rolig for ungene, sier Anne Rasmussen Berg, og Einar legger til at det er to kilometer med sandstrand.

– Det er utrolig at de klarer å holde det så fint, sier han.

«Dalarnas Riviera»

Selve campingen har plass til 800 vogner. Det er hytter, badeanlegg, restaurant, butikk, bowling og lekeplasser på campingen. Vogner og hytter er spredt over et stort område med strand, furuskog og kanaler, slik at plassen virker ikke så stor som antall vognplasser skulle tilsi.

Men den største attraksjonen i Orsa er den flotte badestranda. «Dalarnas riviera» kalles den i turistbrosjyrene, og det er ikke langt unna sannheten.

Campingen ligger helt inntil sandstranda, som er så langgrunn at ungene må gå langt for at vatnet skal nå til midja.

– Jeg vet ingen steder som kan sammenlignes med Orsa. Her er det fin natur, fine sandstrender, mildt klima og aldri noe bråk, sier Einar, som også har vært i Orsa med elever på skoletur.

Gjennom et langt yrkesliv som bussjåfør har han kjørt rundt om i både Norge og Sverige. Han har besøkt alle byene i Norge unntatt Sandefjord og Stavanger, men ingen kan måle seg med Orsa.

Det var ganske tilfeldig at familien havnet i Orsa første gangen. Sammen med et vennepar fra Vik, Benny og Vidar Hanssen, kjørte de rundt på måfå i Sverige. Men de hadde fått tips fra en bussjåfør i Namsos, om å prøve Orsa Camping. Og det ble fullklaff.

Dans og konserter

– Det var helt annerledes her da, med dans på odden. Hver tirsdag og lørdag var det musikk, og på Hembygdsgården et stykke fra campingen var det gammeldans. Der danset vi både reinlender og gikk marsj, minnes Einar.

Hver onsdag er det Orsayran, med musikk og marked i gatene. Einar og Laila hører gjerne på gammeldansorkesteret. - Vi har danset mye til disse, sier Einar.

Hver onsdag er det Orsayran, med musikk og marked i gatene. Einar og Laila hører gjerne på gammeldansorkesteret. – Vi har danset mye til disse, sier Einar.

Søndagene var det opptog, det var tivoli og store konserter på utescenen på campingen.

– Har spilte både Gyllene Tider, Lasse Stefanz og Jahn Teigen, forteller Anne Rasmussen Berg.

Minnene fra ferieturene i oppveksten er mange, og det var ikke så sjeldent at det fristet mer å være ute med jevnaldrende enn å dra heim til teltet eller campingvogna.

– Da jentene kom i konfirmasjonsalderen, fikk de være ute ei stund om kvelden. Men de skulle være inne til klokka 12. Og de kom inn, men så skulle de på do, forteller Einar.

Mens foreldrene trodde jenten sto i dokø, tok de seg en ekstrarunde og kom heim ei time seinere….

I år var det 30 grader og strålende vær på Orsa, men slik har det ikke alltid vært. Både snø og regn har forekommet – selv i juli.

På tv i regnvær

En gang var det et kjent band som spilte, men det regnet og regnet og Anne var blitt syk og måtte være inne i teltet. Da tok dattera kontakt med musikerne, og lurte på om de ikke kunne være med bort til teltet og spille. Jo, det var greit hvis svensk TV2 fikk være med og filme. Og så kom hele opptoget inn i det klissblaute forteltet, og Anne havnet på svensk tv.

– Jo , det har vært mye artig. Vi har hatt det veldig greit her, sier Laila.

De har også blitt kjent med mange, både nordmenn og svensker. Noen har vært på besøk på Vik, og andre treffer de i Orsa. – I dag kom det et parfolk som kjente oss igjen, sier Laila, som selvsagt bød på kaffe til gjestene.

Familiesamling

Etter hvert har familien vokst, og både barn, barnebarn og oldebarn har funnet sitt ferieparadis i Orsa.

– Det er avslappende å være her, og flott å bade. Vi treffer også ungdom fra forskjellige plasser, sier  Maja Rasmussen, Laila og Einars barnebarn som har vært her 13-14 ganger.

I år var også oldebarnet Julian (snart 2) på plass i Orsa, og storkoste seg i finværet sammen med storfamilien. Han er sønn til Maiken Rasmussen og Jørgen Stein.

40-årsjubileet i Orsa feiret Laila, Einar og resten av familien og venner med kake, som Anne hadde bakt.

40-årsjubileet i Orsa feiret Laila, Einar og resten av familien og venner med kake, som Anne hadde laget.

Aldri til Syden

Einar Rasmussen fyller 88 år i år, men håper på komme tilbake om helsa holder. For ham er det Orsa som gjelder. I Syden har han aldri vært.

– Nei, jeg er ikke så begeistret for varmen. Jeg er mer nysgjerrig på de kalde strøk. Jeg har vært både på Island, Grønland, i Alaska og Canada. I Syden har jeg aldri vært, og jeg har ikke tenkt meg dit heller. Orsa er godt nok for meg, sier Einar.