Snåsakaill’n – en sann Flatanger-venn

Joralf Gjerstad er i Flatanger på ferietur for å besøke gamle kjente. Og evnen, den har Snåsakaill'n fortsatt i behold i sitt 88. år.

Joralf Gjerstad sa i et intervju med Dagbladet at han holdt på miste kraften, at den ble svakere med alderen. Men overfor Flatangernytt innrømmer han at det ikke er helt sant.

– Jeg har evnen, men sa det for å stoppe mengden av henvendelser. Det var kanskje ikke så fint gjort, sier han og ser lurt på oss.

Men han holder fast på at han har sluttet sin virksomhet. Alderen krever sitt, men han holder gjerne kontakt med dem han har hjulpet gjennom et langt liv.

Glad  i Flatanger
– Det er som en juledag for meg å være her i Flatanger. Mange av dem jeg kjente, er borte, men bygda er likedan som den var, sier Joralf Gjerstad.

Vi treffer ham hos Kari og Birger Olsen, som har invitert til formiddagsmat i Fløanskogen. Kari og sønnene har fått hjelp av Snåsakaill’n, men de er ikke de eneste han kjenner i Flatanger.

–  Jeg om hit første gang høsten 1945. Da var jeg hos Rolf Buknotten i Knotten. Jeg var her svært ofte på besøk, sier Joralf Gjerstad.

Han forteller at han hadde god kontakt med flere som nå er gått bort., og han nevner også navn på flere nålevende som han har hjulpet.

– Jeg har hatt mange fra Flatanger som har kommet til meg og blitt helbredet, sier han.

Gjerstad føler seg i veldig god form. Det eneste som plager ham litt, er kneet. Han fikk satt inn et nytt kne, men innrømmer at det ble for lite trening. I stedet ble han sittende og skrive.

Flere bokutgivelser
For de siste årene har det kommet flere bøker fra Joralf Gjerstads hånd. Hans siste bok, «De gode gjerninger», kom i 2012. To år tidligere skrev han «Den gode kraften».

Gjerstad var kjent over hele landet etter å ha hjulpet mange tusen mennesker med sine helt spesielle evner. Men virkelig rikskjendis ble han i 2008 da Ingar Sletten Kolloen ga ut boka «Snåsamannen – kraften som helbreder».

Boka ble en av de mest solgte dokumentarbøker i Norge. Joralf Gjerstad reiste landet rundt og signerte bøker, og var stadig i media. Et søk på Google viser hele 81.000 treff på navnet Joralf Gjerstad, og 239.000 treff på «Snåsamannen».

Både Joralf og kona Signe er tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin store innsats for sine medmennesker.

Besøk på Vik
Den siste uka har Joralf og Signe vært på ferietur i Flatanger. De ble invitert utover av Bente Brandsegg, som har feriehus på Vik.

– Det er veldig trivelig. Vik er jo som Hardanger, sier Joralf Gjerstad.

Torsdag var han innom kafekroken på Spar-butikken på Lauvsnes, og der ble det tilløp til kaos da folk løp fra handlevognene for å slå av en prat med ham.

Fredag var han altså invitert til formiddagsmat hos Kari og Birger Olsen, og de kan fortelle at de har fått mye hjelp av Snåsakaill’n.

Signe og Joralf Gjerstad trives svært godt i Flatanger. Fra venstre: Bente Brandsegg, Signe, Joralf, Kari og Birger Olsen.

Signe og Joralf Gjerstad trives svært godt i Flatanger. Fra venstre: Bente Brandsegg, Signe, Joralf, Kari og Birger Olsen.

Kurerte astma
– Sønnene våre slet med astma da de var små. De måtte bruke inhalator. Da de var tre år gamle, tok vi dem med til Joralf Gjerstad. Etter det kunne vi kaste inhalatorene. De ble friske, forteller Kari Olsen.

Selv fikk hun MS-diagnose for 35 år siden. Det var en mild type, men hun fikk synsforstyrrelser og problemer med balansen.

– Etter å ha fått diagnosen, tenkte jeg: Skal jeg aldri mer komme meg opp på fjellet igjen? forteller Kari.

Hun bestemte seg for å snakke med Joralf Gjerstad, og dro til Snåsa.

– Han la handa på meg og sa at dette skal du bli fri, Kari. Jeg har ikke kjent noe siden, forteller Kari Olsen, som har sendt blomster til Signe og Joralf til hver jul og påske siden.

Tok bort smertene
Bente Brandsegg fra Steinkjer har også fått hjelp flere ganger av Gjerstad. Første gang var i 1992. Da hadde hun kraftige smerter før en hofteoperasjon. Andre gang var i 2004, da hun fikk sterke beinsmerter før en ny operasjon.

– Jeg var hos ham flere ganger, og det hjalp meg utrolig. Han tok bort smertene mens jeg ventet på operasjon, forteller hun.

Selv er hun sykepleier og innrømmer at hun var skeptisk til Joralf i starten. Men den skepsisen er helt borte.

– Jeg stiller meg åpen for at det er ett eller annet mellom himmel og jord som ikke kan forklares, sier Bente Brandsegg.