Drar på ett års seiltur til Karibia

Nicoline (12), Linn Sofie (17), Tove Morken og Odd Ivar Mork heiser snart seil og legger ut langtur. I ett år skal de være under veis, og planen er å krysse Atlanteren og seile rundt i Karibia.

Det er hektisk aktivitet om bord i den 44 fots store «Catara», som ligger til kai på Tøtdal. Båten skal klargjøres og utstyres for langtur og seilas over åpent hav. Avreisedagen 30. juni nærmer seg fort.

– Dette blir spennende. Vi har vært på langturer før, og dette blir som en lang ferietur, sier Tove Morken.

Hun og mannen Odd Ivar forteller at det var litt tilfeldig at det ble en sånn tur nå.

– Vi har ikke hatt noen lang drøm om å dra på langtur. Men vi fant ut at vi ville gjøre noe annet, og bruke mer tid på familien. Det er jo ingen økonomisk gullgruve å være borte fra jobb i ett år, men vi tror vi får det igjen på andre måter, sier han.

Tove Morken er oppvokst på Oppland i Flatanger, og stortrives bak roret på seilbåten "Catara". (Foto: Privat)

Tove Morken er oppvokst på Oppland i Flatanger, og stortrives bak roret på seilbåten «Catara». (Foto: Privat)

Mange langturer
Familien på Tøtdal har hatt båt siden 1991. Seilbåten kjøpte de for tre år siden. Valget av en så stor båt var helt bevisst. De ønsket en båt for å dra på langtur.

– Det er viktig å lære båten å kjenne, sier Odd Ivar.

Nicoline, Linn Sofie og Odd Ivar på en tidligere tur. (Foto: Privat)

Nicoline, Linn Sofie og Odd Ivar på en tidligere tur. (Foto: Privat)

I løpet av de siste tre årene er det blitt mange langturer, både langs norskekysten og til Shetland. Familien har krysset Nordsjøen to ganger, både i kuling og i fint vær.

– Fint vær er absolutt å foretrekke, fastslår Odd Ivar, som setter sikkerheten høyt. Han er ikke villig til å ta noen sjanser, og vil la vær og vind bestemme under turen. Familien har det ikke travelt, men vil få med seg opplevelser under veis.

Deltar i regatta
Fra Tøtdal og Namdalen går turen sørover langs kysten av Vestlandet, før familien krysser over til Shetland, Orknøyene og Skottland. Der vil de gå kanaler opp til Loch Ness, før ferden går videre på kanaler til vestsida av England.

– Vi seiler til sydspissen av England, trolig Falmouth, hvor vi vil klargjøre båten for kryssing av Biscaya, sier Odd Ivar Mork.

Dette blir den første av tre seilaser over åpent hav. Familien planlegger å gå inn til Portugal og Lisboa, og seile sørover til øyene Porto Santo og Madeira, før turen går videre over åpent hav til Kanariøyene.

Det går an å ha det komfortabelt om bord i en seilbåt! Linn Sofie og Nicoline slapper av under en tidligere tur. (Foto: Privat)

Det går an å ha det komfortabelt om bord i en seilbåt! Linn Sofie og Nicoline slapper av under en tidligere tur. (Foto: Privat)

– Planen er å reise fra Las Palmas på Grand Canaria 24. november. Da starter en regatta over Atlanteren til Karibia. I år er 12 båter påmeldt. Vi starter samtidig, men etter ett døgn ser vi neppe noen andre båter. Da blir det 21 dager pluss minus på åpent hav, sier han.

Selv om det gjelder å komme først fram, handler regattaen mer om det sosiale og å bli kjent med andre som skal til Karibia. Og så er deltakerne sikret kaiplass i Las Palmas.

I Karibia satser de på å reise rundt mellom øyene. Først sørover, så nordover til Bermuda – før turen går over til Europa igjen utpå vårparten.

Odd Ivar og Tove gleder seg til å sette seil, men først blir det mange timer i båten med forberedelser før avreise 28. juni.

Odd Ivar og Tove gleder seg til å sette seil, men først blir det mange timer i båten med forberedelser før avreise 28. juni.

Årets jul blir trolig feiret på St. Lucia. Ingen hvit jul, med andre ord?

– Hvis vi ikke finner ei hvit strand, da, sier Nicoline, som ganske sikkert kan ta julebadet på utsida av båten i år.

Hjemmeundervisning
Nicoline starter i 7. klasse til høsten, og skal ha hjemmeundervisning. Pensumet har hun allerede startet på, og hun vil ha kontakt med lærerne på Statland skole via e-post. Det blir også pause fra pistolskyting. I vår tok hun gullmedalje i Landsskytinga for rekrutter.

Linn Sofie tar ett års pause fra idrettslinja på Olav Duun videregående skole i Namsos, og satser på å starte på andreåret når hun kommer heim neste år. Hun er også med i jentebandet Statlandrypan og Staut teaterlag, men der blir det også pause neste år.

– Jeg gleder meg kjempemye til turen. Dette blir artig, og det blir fint å få en pause fra den vanlige hverdagen, sier Linn Sofie.

– Men hvordan blir det å bo og leve så tett sammen med resten av familien i ett år?
– Mange lurer på hvordan det blir, men det er jeg så vant til – det blir helt greit, sier hun.

Nicoline og Linn Sofie er klare til å ta sine vakter til rors på seilbåten.

Nicoline og Linn Sofie er klare til å ta sine vakter til rors på seilbåten.

Odd Ivar sier at det ikke blir så tett. Det er mye som skjer om bord på en seilbåt, og mange oppgaver så må gjøres. Under seilas må det være vakt 24 timer i døgnet. En må stå til rors, og i dårlig vær må to passe rorene.

Nicolines lengste tur var fem uker til Shetland i fjor, og hun gleder seg til turen. Hun tror ikke det blir kjedelig, men frykter at det kan bli vel varmt.

– Hva liker du best å gjøre når du er på tur?
– Lese bøker og se film, sier hun, før hun demonstrerer at det også går an å ha det artig på dekk. Hun lar seg heise opp i masta i ei slynge, og maken til huske finnes neppe på landjorda…

Nicoline tester slynga som henger ned fra masta.

Nicoline tester slynga som henger ned fra masta.

Klargjøring og ekstrautstyr
Selv om den 44 fot store Bavaria Mission er bygd for havseilas, er det mye som må gjøres klart og monteres før en slik seilas som familien Mork/Morken nå skal ut på.

– Vi monterer blant annet en del ekstrautstyr som har med sikkerheten å gjøre. Vi har flere typer seil, og monterer ekstra wire og støttestag for hardværsseiling, sier Odd Ivar.

Mye som skal ordnes og fikses før båten kan dra på langtur.

Mye som skal ordnes og fikses før båten kan dra på langtur.

Båten har tre lugarer, men hver ledige centimeter må utnyttes for å stue ting som skal med på turen. Og alt må festes, slik at folk ikke blir skadet av løse gjenstander om været skulle bli dårlig.

Tar fri fra jobb
Både Tove og Odd Ivar har tatt fri fra jobben. Hun jobber i Bjørum barnehage og har fått permisjon, han har trappet ned engasjementet i Retronic, men skal jobbe litt under veis.

– Hva er budsjettet for en sånn tur?
– Mange har nytt hus. Det har ikke vi. Turen koster ikke mer enn verdifallet på tre år på en nybil. Har du råd til å kjøpe ny bil og bytte etter tre år, eller råd til å pusse opp kjøkken og bad, har du råd til en sånn tur, sier Odd Ivar, som påpeker at det handler om prioritering.

– Hva håper dere å sitte igjen med etter ett år på sjøen?
– Vi håper å ha fått med oss masse opplevelser og masse utfordringer. Men det er lettere å fortelle om når vi kommer tilbake, sier Odd Ivar.

Linn Sofie og Nicoline storkoser seg om bord. (Foto: Privat)

Linn Sofie og Nicoline storkoser seg om bord. (Foto: Privat)

Navnet på båten, «Catara», har også sin historie. Familien var på jakt etter et litt uvanlig navn. De fleste var opptatt.

– Har du sett filmen Avatar? spør Nicoline.
– Der er det ei jente som er vanntemmer, og hun heter Catara.

Ikke noe dårlig navn for en seilbåt som skal ut på de store hav!

Les mer: Følg familien på turen ved å lese jentenes blogg – eller en felles blogg.