Travel innhøsting for Masstua

ENDELIG HELG: Det er travelt på Masstua i Flatanger. Store mengder bær av alle slag skal i hus. I ni år har Aase Kristin Aa. Mårvik og Lisbeth Hustad solgt geleer, saft og annet godt til fornøyde kunder.

Masstua lager geleer, saft og bærsaus for en hver smak.

Bærsesong er høysesong for eierne av Masstua DA. Flere hundre kilo rips, blåbær og stikkelsbær skal i fryseren. Tyttebær, rabarbra, jordbær og bringebær må i hus. Også rognebær, plommer og Aronia (svartsurbær) skal inn før vinteren kommer.

– Vi har seks frysere som skal fylles. I tillegg låner vi plass i frysere andre plasser, forteller Lisbeth Hustad.

Vokste opp sammen
Lisbeth og Aase Kristin vokste opp i lag i Sør-Flatanger, og flyttet ut etter ungdomsskolen som de fleste andre unge i kommunen. Mens Lisbeth dro til Ås og utdannet seg til hagebrukskandidat ved landbrukshøyskolen og bedriftsøkonom ved BI, utdannet Aase Kristin seg til sykepleier. Men heimplassen lokka og de flyttet hjem begge to med mann og barn.

Judith Aagård, mor til Aase Kristin, er en av de som har inspirert til å satse på Masstua. I tillegg hjelper hun til med å plukke til den store produksjonen.

– Jeg flyttet hjem i 2003, noen år etter Aase Kristin. Masstua ble startet samme år, forteller Lisbeth.

Begge har vært med mødrene sine i bærskogen og hagen fra de var små, og lærte tidlig å se verdien av å ta vare på det som vokser både i hage og utmark. Lisbeths bestemor på Østlandet solgte bær på torget i Oslo, og arven derfra var viktig for valg av utdanning for henne.

Mange messer
Julemessa 2003 var første gang de møtte kundene, og det har blitt mange messer siden den gang.

– Vi må være selektive på hva vi deltar på, sier Aase Kristin.

Trøndersk Matfestival i Trondheim, Marsimartnan, Kulturmartnan i Namsos og selvsagt Kystdagen på Vik og Tangspræll på Lauvsnes er faste poster hvert år.

Hermetiske plommer og aroniagele er svært populære.

– Det kan bli opp til 15 messer i løpet av året. Molomarkedet på Statland har vi nettopp vært på, og det var veldig bra, forteller de.

Neste post på programmet er Mælamartnan i Overhalla. Drømmen er å komme gjennom nåløyet til Rennebumartnan.

– Den dagen vi blir plukket ut til å være med der, heiser vi flagget, ler Aase Kristin.

Aronia, også kalt svartsurbær, har tre ganger så mye antioksidanter som blåbær, og brukes i gele.

Stort sortiment
Det er stadig ideer og tanker om nye produkter hos de to innehaverne. I dag tilbyr de rundt 30 forskjellige varer produsert av det naturen gir.

– Vi har mange ideer om produktutvikling, så vi må begrense hva vi setter ut i livet, sier Lisbeth.

Nytt av året er viltgelé. Den består av tyttebær, blåbær, krekling og akevitt.

– Den ble utsolgt med en gang, forteller de.

Når de nevner sortene de har for salg er det lett å komme ut av tellinga. Masstua tilbyr geleer av mange slag. Særlig ripsgele med chili er populær. De lager forskjellige safter og bærsauser. Om sommeren er det slush som er den store vinneren. For ikke å snakke om hermetiske plommer, som er veldig populære.

Lisbeth Hustad og Aase Kristin Aa. Mårvik håper det dukker opp flere småskalaprodusenter i distriktet.

 

De har trønderske svisker, naturkosmetikk og sjampo der ringblomst og brennesle er viktige ingredienser.

Håper på flere småprodusenter
Når innhøstinga er over starter produksjonen i kjøkkenet ved ungdomshuset i Einvika, slik at folk også i tida framover skal kunne kjøpe kortreist mat fra Flatanger.

– Det hadde vært flott om det var flere små matprodusenter i regionen. For eksempel er det alt for lite småskalaproduksjon av sjømat. Flatanger er en flott plass for å holde på med slikt.