Verdens beste klatrer i Flatanger

Adam Ondra har boltet ei ny rute i Hanshelleren i Flatanger. - Den kan bli en av de hardeste rutene i verden - kanskje den hardeste, sier verdens beste klatrer. (Se video)

19-åringen fra Brno i Tjekkia har stjernestatus i klatremiljøet. Han har vært i Flatanger i flere dager, og er imponert over hula og klatremulighetene der.

– Jeg har hørt så mye om denne hula, og har sett så mange imponerende bilder, at jeg sa til meg selv: Dette må jeg ikke gå glipp av, sier Adam Ondra til Flatangernytt.

Adam Ondra og Erik Grandelius møttes i Hanshelleren i helga. De regnes som henholdsvis verdens beste og Sveriges beste klatrere.

Etter klatrefestivalen for tre uker siden, har ryktene om hulen gått verden rundt. Adam Ondra er ikke den eneste som har funnet veien til Flatanger. I helga var Sveriges beste klatrer, Erik Grandelius, tilbake i hulen, sammen med klatrere fra Polen, Tyskland, Italia og altså Ondra fra Tjekkia.

– Dette er så bra at jeg er helt sikker på at jeg kommer tilbake de neste årene, sier Adam Ondra.

Han mener det er store muligheter for å bolte og lage nye ruter. – Fjellet er av superhøy kvalitet. Dessuten er klimaet her bedre enn andre steder i Europa om sommeren.


Verdens hardeste rute?

Vi møtte Ondra i Hanshelleren søndag, hvor han prøvde seg på første etappe av ei ny rute han selv har boltet. Den er 55 meter lang og går i overhenget, og han brukte to dager på jobben.

– Nå har jeg jobbet i den noen dager, og den er hard. Hvis ruta en gang blir klatret, blir den en av de hardeste i verden, kanskje den hardeste. Men fortsatt er det mange forsøk igjen før jeg klarer å klatre den. Forhåpentligvis klarer jeg det i løpet av dette besøket, sier Adam Ondra.

Adam Ondra på ett av de vanskeligste punktene på den nye ruta han har boltet i Hanshelleren.

Det er den første som klatrer ruta som bestemmer hvilken grad den skal få. Adam Ondra mener ruta er en 9b, og vil da være en av de hardeste i verden. Men hvis den får grad 9b+, vil den være verdens hardeste rute.

– Førstebestiger bestemmer graden. Men hvis andre som klatrer ruta, mener den er lettere eller vanskeligere, kan graden bli forandret, sier Ondra.

Stort potensial
Han mener Hanshelleren har ei stor framtid. Ennå er det rundt 40-50 ruter som kan boltes.

– Potensialet for de hardeste rutene er enormt. Det er også mange andre huler og overheng i regionen som det går an å klatre, så jeg er sikker på at dette blir en av toppklatrer-destinasjonene i årene framover. Og den vi bli besøkt av mange utlendinger, sier Adam Ondra.