Laila runder 70 – blir ikke pensjonist

ENDELIG HELG: Laila startet med å kjøre folk til dampskipkaia på Vik for femti år siden. Hun ser fremdeles ikke mørkt på å sette seg i drosja når flatangringene skal ut på tur.

Fredag 20. juli fylte hun 70 år, og da måtte hun levere fra seg drosjeløyvet.

– Men jeg skal fortsette å kjøre. Skulle jeg ikke det, hadde jeg nok tenkt mer på det. Jeg tenker ikke på at jeg skulle vært pensjonist. Jeg må ha noe å gjøre, sier Laila Rasmussen. 

– Føler meg ung
Hun har ingen planer om å gå inn i pensjonistenes rekker med det første. – Nei, jeg ser ikke på meg selv som gammel. Jeg føler meg ung, ler hun.

Laila og Einar har vært gift i 51 år, og hun ble sjåfør via mannen som allerede hadde egen lastebil da hun kom inn i bildet.

Einar og Laila kunne i fjor feire gullbryllup.og i helga blir det storfeiring av Lailas 70-årsdag.

– Jeg regnet på det, og det var 64 stopp på grunn av grindene mellom Kvaløysæter og Brandsmoen. Så jeg måtte finne meg ei som kunne hjelpe meg, ler Einar.

Bestemt, men blid
De fleste som er vokst opp i Sør-Flatanger fra 60-tallet og fram til sønnen Remi tok over bussene for 16 år siden, kjenner Laila som skolebuss-sjåfør. Trolig var hun i sin tid en av de første kvinnelige bussjåførene i landet.

Laila kjørte skolebuss i en årrekke, og dette bildet er antakelig tatt i 1976 eller 1977.

– Jeg var bestemt, men aldri sur. De fikk gjerne spille musikk på bussen, men jeg satt meg i respekt. Ungene sluttet å bråke når jeg så på dem i speilet.

Og at Laila aldri er sur, kan nok alle passasjerene hennes gjennom de siste 50 årene skrive under på. Hun er alltid blid, og latteren er aldri langt unna.

– Nei, hva skulle jeg være sur for? Det er ikke noe som mangler meg. Jeg er frisk som en fisk, sier hun og ler. Det gjelder å se lyst på livet, mener hun.

Laila og Einar kjørte hver sin skolebuss. Det var den gangen det var så mange unger mellom Lauvsnes og Kvaløysæter at det måtte til to busser. Bildet er tatt siste skoledag på Lauvsnes i 1980.

– Det har litt med innstilling å gjøre også. Og så har jeg kanskje arvet det av foreldrene mine. Mamma og pappa var alltid i godt humør.

Nesten uten uhell
Aldersgrensen for å ha drosjeløyve er 70 år, og da Einar måtte gi fra seg løyvet for 16 år siden, fikk Laila ta over. De siste årene har tilbringertjenesten vært en viktig del av grunnlaget for drosjeeieren på Vik.

– Hadde vi ikke hatt bestillingstransporten, kunne vi antakelig ikke holdt på. I tillegg er det et veldig viktig tilbud for befolkninga, sier hun.

Hun har kjørt så å si uten uhell i alle år. Men for noen år tilbake var hun uheldig og gikk rundt med bilen på Gladsøya. Det var glatt og det var en snøskavl i veien.

– Hagen er hobbyen min, sier Laila, som stortrivdes med å stelle med planter og blomster.

– Jeg brakk noe i venstrehånda og slo hodet. Men hånda duger godt til å holde i rattet, så det går godt å kjøre selv om den ikke ble helt som før, sier hun.

Populær bingobuss
Etter at Sør-Flatanger etter hvert fikk veiforbindelse helt fram til Sjøåsen, ble transportoppdragene lengre. I mange år var Laila fast sjåfør på bingobussen.

– Det var bingo på Namdalseid, Sjøåsen, Namsos, Spillum, Bangdalen og Bangsund, og jeg kjørte gjerne fem kvelder i uka i 20-30 år. Kvinnfolkene satte stor pris på at vi kjørte til bingo – det var veldig populært. Mange hadde pyntet seg og sto klare når jeg kom og hentet dem, forteller Laila.

Hagen er hobbyen
Laila og Einar bor i huset Einar bygget for godt over 50 år siden nede ved butikken på Vik. Og her dyrker Laila hobbyen sin når det ikke er kjøreoppdrag.

– Er det oppholdsvær, er jeg ute i hagen og holder på. Hagen er hobbyen min. Det er veldig artig å holde på ute. Jeg har mange stauder og en stor hage å holde i orden, forteller hun.

Laila vet hun er heldig som har alle de fire barna boende rundt seg. Det er datteren Anne som skal ta over drosjeløyvene hennes etter at hun har vært sjåfør for moren en god stund.

– Det blir godt å slippe ansvaret lenger. Man er jo på vakt 24 timer i døgnet. Nå skal det bli godt bare å være sjåfør.

Selv om Laila må gi fra seg drosjeløyvet, kan hun fortsatt være sjåfør. Og det vil hun, for hun føler seg slettes ikke som en pensjonist.

Bobil?
I helga er det feiring med 60 inviterte gjester i Framheim på Vik. Laila og Einar har 14 barnebarn og ett oldebarn – og flere er i vente. Noen er forhindret fra å komme, men de fleste møter opp til feiring og fest for den spreke 70-åringen.

Ferieturene til ekteparet Rasmussen har ofte vært med bil og campingvogn. Nå har det blitt slitsomt å ordne med den tunge vogna, syns Laila. Men hun vet råd.

– Jeg har veldig lyst til å kjøpe bobil. Så lettvint, ler hun. Einar er ikke helt overbevist, men smiler lurt. Han blir nok ikke overrasket om det blir bobilferie i sommer. Laila har nemlig en doning i kikkerten allerede.

– Vi får se. Jeg skal bestemme meg i helga, smiler hun.