Klart for klatrefestival på Strøm

Alt er klart for å ta imot verdens beste fjellklatrere på Strøm i Flatanger. Torsdag starter Norsk klatrefestival, og det er ventet innrykk av rundt 250 klatrere på alle nivå og frivillige.

– Dette blir et «kick off» for Flatanger som klatredestiansjon, sier festivalsjef Per Arne Hamre i Trondheim klatreklubb, som er arrangør av den nasjonale klatresamlinga.

Sammen med Berit Hestnes, Eva Haagensen og andre frivillige har han jobbet hardt de siste ukene for å gjøre klart til storinnrykket.

– Vi har allerede 160 påmeldte, og regner med at det kommer rundt 50 som melder seg på ved ankomst. I tillegg har vi 30 frivillige som jobber under festivalen, forteller Hamre.

Hanshelleren er blitt verdensberømt og blir i en uke framover midtpunkten for 200-250 klatrere under Norsk klatrefestival. (Foto: Saku Korosuo, www.haukkari.net)

Verdenseliten kommer
Tre av verdens beste klatrere har meldt sin ankomst. Magnus Midtbø, som allerede er godt kjent på Strøm, kommer. Det samme gjør spanske Dani Andrada og Ethan Pringle fra San Francisco. Begge skal holde kurs under sitt opphold på Strøm.

– Det er veldig positivt å få disse tre hit til festivalen. De er stjerner i miljøet, og motiverer og inspirere andre klatrere, sier Hamre.

I løpet av festivalen blir det mange konkurranser. For publikum kan det være greit å sette av lørdag i 12-tida for en tur til Hanshelleren. Da vil tre av verdens beste klatrere konkurrere i noen av de hardeste rutene. Ellers er det konkurranser hele uka festivalen pågår, forteller festivalsjefen.

150 forskjellige ruter
Hanshelleren står i en posisjon for seg, med fantastiske forhold for klatrerne. Overhenget gjør at fjellet alltid er tørt. Granitten er uslitelig, og lav temperatur gjør at friksjonen er god for klatrerne.

– Den ideelle temperaturen er 8-10 grader. Blir det varmere, blir det langt dårligere friksjon og vanskeligere å klatre, forteller Per Arne Hamre.

Men det er boltet mange ruter også andre steder på Strøm. Til sammen er det boltet om lag 100 ruter. I tillegg er 40-50 naturlig sikret, slik at klatrerne har rundt 150 ruter i alle vanskelighetsgrader å velge mellom.

Klatrere sørfra er dessuten imponert over lyset i Trøndelag. Her kan de jo klatre hele døgnet om sommeren, noe de ikke er vant til.

Her skal festivalcampen ligge, viser Eva Haagensen, medlem i de nye klatregruppa i Flatanger, festivalsjef Per Arne Hamre og grunneier Berit Hestnes.

Mange frivillige
Uten en stor dugadsinnsats ville det ikke vært mulig å arrangere en slik stor klatrefestival. Ei nystarta klatregruppe i Flatanger idrettslag har hjulpet til, i tillegg til mange andre. Blant annet er skog hogd under fjellsidene og det er rigget en festivalcamp for de mange tilsreisende.

– Målet er at Strøm skal bli en internasjonal klatredestinasjon, sier Berit Hestnes, som samme med samboer Olav Strøm er vertskap for klatrefestivalen.

Utvikler et tilbud for klatrerne
De jobber med et prosjekt i samarbeid med Innovasjon Norge der de satser på å utvikle et konsept for å ta imot fjellklatrere. De har ikke husdyr på gården, og dermed står bygningene ledige. Selv om mange klatrere er studenter og lever på et lavt budsjett, trenger de visse fasiliteter.

– De må sove godt, bo godt og spise godt hvis de skal prestere i fjellet. En god møteplass er kjempeviktig, sier Per Arne Hamre.

Festivalcampen er anlagt bak fjøset, og siloen er omgjort til restaurant. Der skal alle deltakerne få servert mat. Melkerommet er omgjort til dusj og garderobe. Toalett, stoler og bord er innleid fra Norsk revyfaglig senter på Høylandet.

Hamre har stor tro på at Strøm kan utvikles videre. – Vi har her en komplett klatredestinasjon, og den kan vokse, sier Hamre.