Verdenseliten kommer til Flatanger

Verdens beste klatrere kommer til Flatanger og Norsk Klatrefestival i slutten av juni.

– Det er som om Lionel Messi skulle komme hit og spille fotball, sier leder Eirik Skar i Trondheim klatreklubb.

I tillegg til eliteklatrere som Magnus Midtbø, Dani Andrada, Jorge Verhoeven, Chris Charma og Adam Ondra, regner Skar med å motta 300-400 klatrere på alle nivåer til kurs og seminarer på Strøm i Flatanger.

– Man trenger ikke ha klatreerfaring for å være med på kurs. Alle er velkommen, sier han.

Eirik Skar sier at klatremiljøet betegner Hanshelleren som en av Skandinavias beste klatredestinasjoner.

Elitekonkurranse
Det store arrangementet er todelt. En internasjonal redpointkonkurranse samler klatreeliten.

– Det er første gang vi har en slik konkurranse her i Norge. Som regel holdes de innendørs. I Flatanger har vi en unik sjanse med harde klatreruter i Hanshelleren. Alle klatrere i verden snakker om Flatanger. De ser etter det spektakulære. Både omgivelsene, skjønnheten i naturen, granitten som gjør at vi har fast fjell å klatre i, gjør Flatanger til et eldorado for klatrere, sier han.

Klatremiljøet mener Hanshelleren i Flatanger er en av Skandinavias beste klatredestinasjoner, og er veldig begeistret for området.

100 nye ruter
Det blir også flere dager med kurs og seminarer der alle er velkomne til å delta.

– Vi ønsker å gjøre dette attraktivt for alle som er interesserte i å klatre. Det er åpent for alle å melde seg på, sier Skar, som håper at folk fra hele regionen tar turen til Flatanger disse dagene i slutten av juni.

Det blir boltet rundt 100 ruter i forskjellig vanskelighetsgrad, og i tillegg blir det tilrettelagt en egen rute for funksjonshemmede.

– Dette blir den andre ruten av sitt slag her i landet, sier han.

Jubileumsfeiring i Flatanger
Norges klatreforbund har også lagt sitt 20-årsjubileum til denne samlingen, og dermed blir det konserter og underholdning for de som møter opp.

– Alt er åpent for alle. Vi håper at dette skal bidra til regional utvikling, og at lokalbefolkningen også deltar.

Grunneierne gjør en innsats for å få til en flott festivalcamp på Strøm, og det blir nok mange telt og campingvogner å se under samlinga.

Skar ønsker nå å bidra til et klatremiljø også for flatangringene.

– Vi har hatt kontakt med idrettslaget, og har en intensjon om å få til en klatreklubb og et innendørs klatreanlegg for lokalbefolkningen, sier han, og håper folk i Flatanger er interessert i å bli med på dette.