Keramiker med sans for farger

ENDELIG HELG: Nina Østvik er selvlært keramiker og bruker mye farger og humor i sine kunstverk. Hun har et spesielt hjerte for kyllingene, som også har falt i smak hos publikum.

De populære kyllingene formes av vante hender på dreieskiva.

Alt fra store fat og mindre skåler til kyllinger og kunstklosser fyller hyllene i verkstedet på Lauvsnes i Flatanger.

Hun liker å eksperimentere med nye uttrykk, og for tiden prøver hun seg fram med overføring av bilder til keramikken. Et eksempel er sommerfuglbilder som får nytt liv som dekor på store keramikkfat. Hun liker også å ha skrift på sine arbeider, og leter for tiden etter god, gammeldags blysats.

– Det er ingen begrensninger. Nesten alt kan gjøres med keramikk.  Jeg liker godt å lage store fat. Og jeg liker farger. Særlig turkis og lime, oransje og kobolt. Koboltfargen er dyr, men en veldig flott blåfarge.

Fikk dreieskive i morgengave
Nina begynte med keramikk i 2004. Før det gikk det mest i akvarell og maling. Hun har også vært borti film og video før hun fant at keramikk var hennes måte å uttrykke seg på.

Bildeklosser er en ny uttrykksform, der fotografi overføres til keramikk.

– Jeg fikk smaken på keramikkarbeid allerede da jeg gikk på tegning, form og farge på Nauma på slutten av 80-tallet. Så fikk jeg dreieskive av mannen min i morgengave da vi giftet oss. På lærerskolen hadde jeg et keramikkprosjekt, og etter den tid har jeg stort sett vært selvlært.

Små skåler er populære vennegaver.

I starten hadde hun verksted på Nova som nå er nedlagt. For fire år siden var det nye verkstedet i garasjen hjemme ferdig, og der tilbringer hun mye tid. Tidligere solgte hun produktene sine på Nova sammen med flere andre, men etter at Nova ble nedlagt har hun ikke hatt salgssted i Flatanger.

– I dag selger jeg hos Flid i Steinkjer og i butikken På hjørnet i Namdalseid. Jeg vil gjerne ha et salgssted her i Flatanger igjen. Folk må gjerne ta kontakt med meg om de ønsker å kjøpe noe, sier hun.

Kyllingene er blitt Ninas varemerke, og de har mange forskjellige uttrykk.

Kyllingene er varemerke
Kyllingene hun lager har blitt veldig populære og hun selger mange av dem. De står der i hylla som små personligheter, og selv er hun også veldig glad i dem.

– Hvis jeg skal si at jeg har et varemerke, må det være kyllingene. De er blant favorittene mine, sier hun.

De tar lang tid å lage fordi de må formes i flere omganger.

– Det er en lang prosess med brenning og dekorering når man driver med keramikk, og det er både tålmodighetsarbeid og mye spenning knyttet til dette.

– Det er alltid spennende å åpne ovnen. Det kan bli både positive og negative overraskelser.

Fotografi overføres til keramikk med en spesiell metode. Dette fatet med sommerfugler er under arbeid.

Hun har en del utstyr etter Toralf Sandø som var kjent for Flatangerflyndra.

– Jeg kjøpte en del etter han, og det er artig å ha. Penslene som jeg kjøpte, er svært gode og de bruker jeg daglig, sier hun.

– Må gjøre det man liker
Det siste året har Nina hatt permisjon fra lærerjobben. Til høsten begynner hun som lærer igjen, men hun vil fremdeles ha tid til å jobbe på verkstedet.

– Jeg kunne godt ha tenkt meg å jobbe med keramikk på heltid, men det blir ikke noe særlig lønn av det, sier hun, og forteller at elevene nok kan regne med å få jobbe med keramikk neste skoleår de også.

Hun er glad for at hun har valgt å satse på keramikken det året som har gått.

– Det er viktig å gjøre det en liker. Det er veldig viktig! Jeg kjente at jeg måtte gjøre dette nå, og derfor gjorde jeg det.