Tora satser for fullt på musikken

ENDELIG HELG: Tora Dahle Aagård (18) holder hardt i paraplyen en ruskete vinterdag i Flatanger. Hun vil leve av musikken, og skriver nå låter til sin første plate.

Før jul ble Tora og bandet Bad Influence kåret til nordtrønderske mestre i rock. – Det var helt uventet, ja, over all forventning, sier Tora.

Bandet er allerede booket til Steinkjerfestivalen til sommeren. I fjor gikk Bad Influence til landsmønstringa i Ungdommens kulturmønstring.

Tora opptrer også en del på egen hånd, som her da hun spilte på en inspirasjonskveld for ansatte i Flatanger kommune.

Vi treffer henne en ettermiddag hun er heimom som snarest hos mamma Tove, før hun skal opptre på kommunens inspirasjonsseminar. Snart skal hun – alene med gitaren og stemmen – imponere de ansatte og gi innlederne en «hoppe etter Wirkola»-følelse.

– Jeg gjør flest jobber alene. Det er vanskeligere for bandet å få oppdrag. Utgiftene er større, og da må det til litt mer folk, sier Tora.

Generasjon 2012
Hun er i ferd med å skape seg et navn, uavhengig av sine musiker- og teatersøsken Julie, Inga og Andreas. Adressa presenterte nylig «Generasjon 2012». Der var Tora en av sju unge kulturpersonligheter som avisa mener kommer til å prege kulturlivet framover.

Tora var åtte år første gang hun trådte fram på scenen, da i hovedrollen i teaterstykket «Inga fra øya», skrevet av faren Svend Aagård og farmor Hildur Sandø Aagård. Hun var lidenskapelig Michael Jackson-fan i tenårene, og var i duell i «Kvitt eller dobbelt» som 14-åring.

I fjor var hun på Idol-auditon i Trondheim, og gikk videre til 1. runde. Men hun røk ut etter en duett med en annen deltaker.

– Idol var en bra erfaring. Jeg fikk skryt for sangen, og dommerne var positive. Til duetten fikk vi fire sanger å velge blant, og de passet ikke helt. Idol var lærerikt, men jeg datt ut tidlig nok til ikke å få et Idol-stempel, sier Tora.

Kult med gitar
– Hvorfor valgte du gitar som instrument?
– Det var tilfeldig, og jeg vet ikke helt hvordan det startet. Det så kult ut, og jeg ville spille gitarsolo med en gang. Men det gikk jo ikke.

Hun satte seg ned og begynte å lære favorittlåtene helt på egen hånd. – Jeg er 98 prosent selvlært, sier Tora, som ikke ville høre på storebror Andreas eller andre som kom med velmente råd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tora Dahle Aagård skal snart i gang med sin første plate.

For å bli bedre på gitar, startet hun på musikklinja på Olav Duun videregående skole. Der fikk hun Stig Hollup som gitarlærer.

– Jeg har lært mye, og angrer ikke på det valget, sier Tora, som nå også kan ta imot gode råd fra Andreas…

Plateinnspilling
Hun ønsker å gi ut ei soloplate, og hun og Andreas jobber med plata nå i vinterferien og til sommeren.

– Det blir min musikk, noe Andreas har skrevet og noe vi har gjort i lag. Genren blir den samme som bandet – funk, rock og pop. I utgangspunktet skal alt være sjølkomponert, forteller hun.

Når – og i hvilket format – plata kommer, er det for tidlig å si noe om.

– Har du bestemt deg for om du vil velge musikk som levevei?
– Ja, jeg har bestemt meg for det nå. Det har gått fort, men jeg har jobbet mye for det, og jeg føler det er rett. Men jeg skylder de to andre i Bad Influence, Isak Seltveit og Vetle Larsen Dahle, alt. De har virkelig stilt opp, sier Tora.