Viser fram jobbmulighetene

Velger du rett utdanning, kan det være lett å få jobb i Flatanger. Nå går næringslivet, kommunen og skolene sammen og arrangerer ei jobb- og utdanningsmesse.

– Vi ønsker å vise ungdom og andre at vi har et avansert og bredt spekter av jobber å tilby innen næringslivet og det offentlige, sier prosjektleder Knut Johnsrud i Flatanger næringsforening.

Jobb- og utdanningsmessa arrangeres førstkommende fredag og lørdag i Flatangerhallen. Hele 18 arbeidsgivere stiller opp for å vise seg fram, og for å fortelle om hvilke jobber de kan tilby og hvilken utdanning ungdom bør ta for å få jobb hos dem.

– Vi håper at noen av ungdommene ser at vi har mange, ganske kule arbeidsplasser. Folk behøver ikke reise til Oslo eller Trondheim for å finne interessante jobber, sier Johnsrud.

Messa kom i stand etter initiativ fra rådgiverne på ungdomsskolene på Lauvsnes og Vik. Næringsforeninga tok hansken, og arrangerer messa i samarbeid med kommunen og skolene.

En undersøkelse blant ungdom i 2011, utført av Aktiv samfunnsutvikling, viste at hele 80 prosent av ungdommene ønsker å flytte tilbake til Flatanger. Potensialet for økt tilflytting er dermed stort, så fremt de kan finne arbeid i kommunen.

I dag styres fôring med data og fôringa overvåkes via kamera i merdene. Raymond Johansen passer fisk for mange millioner via dataskjermen hos Bjørøya Fiskeoppdrett.

– De næringsdrivende vil gjerne ansette folk fra Flatanger, fordi de anser folk med røtter her som mer stabil arbeidskraft. Men ungdom må ut og ta seg utdanning, og da ønsker vi å fortelle dem hvilken type utdanning de kan ta for å få jobb her, sier Knut Johnsrud.

Han mener det blir helt feil om ungdom får beskjed om å velge det de har mest lyst til, uten at de blir bedt om å tenke over hvor de ønsker å bo og hva de ønsker å jobbe med i voksen alder.

– Mange tar musikk, dans og drama. Men det er ikke så relevant i forhold til å få jobb her, sier Johnsrud, som mener det er viktig at næringslivet og kommunen kommer i dialog med ungdommene. For spekteret av jobber er stort.

– Havbruksnæringa trenger for eksempel ikke bare røktere, men høyt utdannede folk i mange posisjoner. Mange bedrifter begynner å bli store, og trenger blant annet ledelseskompetanse, økonomisk kompetanse og ingeniører. Det offentlige trenger også folk med høy kompetanse. Vi trenger folk med høy utdanning i mange bransjer, sier Johnsrud.

Blant deltakerne på messa er Salmar, Bjørøya Fiskeoppdrett, Marin Harvest, Aqua Kompetanse, Flatanger Settefisk, Nesset Fiskemottak, Flatanger Regnskapskontor, Flatanger kommune, Flatanger Montessoriskole, Norway Nature, Zanzibar Inn, Hasvåg Fritid, Trønderelement, Nordmoe Hus Snekkerservice, Bjørn Frisendal, Folla Bil og Båt, Folla Maritime og Namsos Dykkerselskap.

Messa fredag og lørdag er åpen ikke bare for ungdom, men for alle som ønsker å bli bedre kjent med næringslivet i Flatanger, både fastboende og hyttefolk. Det blir underholdning, quiz og salg av laks, kaffe og vafler.