Flatanger har fått et nytt landemerke. Storfjellet har fått lyslangt stien, og søndag tennes juletreet. (Foto: Jens Martin Olsen)

Lyser opp Storfjellet - og søndag tennes juletreet

Stien opp til Flatangers mest populære utkikkspunkt, Storfjellet, har nå fått belysning. Og søndag tennes juletreet for første gang på toppen av fjellet.


Det ligger en formidabel dugnadsinnsats bak, når lyskjeglene nå kan slynge seg nedover fjellsida og gjøre det mulig å gå på Storfjellet etter mørkets frembrudd.

600 dugnadstimer er lagt ned for å få på plass 41 lyspunkt fra foten av fjellet til toppen. Det er kappet og båret opp 1.300 meter med kabel.

- Vi har hatt 40 forskjellige personer som har deltatt på dugnad, og noen kvelder har det vært 20 på en gang, sier Annelise Fjerdingstad i styret for Storfjellets venner.

Ferdig tidligere enn planlagt
Arbeidet startet i september, og planen var å tenne lysene første søndag i advent. men allerede i begynnelsen av november var arbeidet gjort og lysene kunne tennes.

- Det har vært lett å få folk til å møte på dugnad. Noen har vært gjengangere, og den ivrigste har vært Arve Olsen, som har vært boresjef og har montert alle stolper og lysarmatur, sier Helge Staven.

Styret i Storfjellets venner har organisert og dratt lasset for å få på plass lysene. Fra venstre: Helge Staven, Grete P. Halmøy, Annelise Fjerdingstad, Siri-Mette Røstvold og Jack Leinan.
Vill idé
Men hvordan oppsto ideen?
Jo, Siri-Mette Røstvold er leder i Storfjellet venner og ivrig bruker av stien. Da hun og mannen skulle på tur, sa han at hun skulle vel en tur på Storfjellet først.

- Ja, hadde det vært lys så hadde det vært kult, sa hun. Episoden ble nevnt på jobben, og flere syntes det var en god idé. Senere i Syden satt en gjeng rundt middagsbordet, og da ble det snakk om den elleville ideen.

- Det var èn rundt bordet som tente, og det var Per Anton Løfsnæs. Han syntes det var en kjempeidé, forteller Siri-Mette, og dermed begynte ting å skje.

- Vi hadde ikke klart dette ute ham. Han skaffet penger, sier Jack Leinan, veteranen i styret med 30 års sammenhengende fartstid.

Totalt har prosjektet kostet om lag 750.000 kroner. Det ble en innsamling, og både enkeltpersoner, næringslivet og kommunen har bidratt i spleiselaget.
Enda mer populært
Stien opp til Storfjellet ble i sin tid bygd av tyskerne under andre verdenskrig. De hadde en utkikkshytte på toppen, og derfra holdt de oppsikt med båttrafikken på Folla.

Storfjellet har de siste åra blitt et svært populært turmål. Storfjellets venner har gjort en stor innsats gjennom mange år med å forbedre stien og legge til rette for økt bruk.

Selveste kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit måtte ta selfie på Storfjellet under sitt Flatanger-besøk for tre år siden.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på toppen av Storfjellet i september 2017.

Hittil i år er det registrert 7000 turer opp til Storfjellet - turer som er ført inn i boka på toppen. Håpet er at det nå kan bli enda flere turer når stien blir lyssatt og kan gås også etter at det er blitt mørkt.

- Dette handler om bolyst og folkehelse. Det er et stort pluss for Flatanger å ha noe sånt å vise fram, sier Helge Staven.

Styret tror at mange flere nå vil ta turen opp til Storfjellet også i den mørke årstida. Lysene tennes klokka 06 om morgenen og slokkes klokka 01 om natta. På lysdagen slås de automatisk av. Styret anbefaler folk å ta med hodelykt. På noen punkter er det litt lite lys, og om lyset skulle gå, er folk berget om de har med lykt.

- Vi er heldige som har fått til dette nå i koronatida, sier Siri-Mette Røsvold. Med mindre organisert trim og aktivitet innendørs, er det nå lettere å ta turen på Storfjellet etter jobb - selv om det er blitt mørkt.

Allerede i løpet av de to første ukene i november, er antall besøk på Storfjellet doblet. Fortsetter det sånn, må vi gjøre enda mer arbeid på stien, ler lederen.

Ei 12 meter lang flaggstang ble båret opp på Storfjellet, og den er nå montert og blir søndag dekorert med lys. (Foto: Jens Martin Olsen)
Juletre tennes søndag
Første søndag i advent blir det tenning av juletre på toppen. En 12 meter lang flaggstang er fraktet opp og montert på toppen, og den vil bli lyssatt slik at det ser ut som et stort juletre.

Storfjellet venner inviterer også til en åpning av lysanlegget søndag klokka 18, med julegløgg og pepperkaker ved hytta på fjellet.

17. mai i år var første gang det ble flagget fra Storfjellet, og med større flaggstang vil det bli flagget også neste år. Men flagging  på hver offentlige flaggdag, kan styret ikke love.

-  Hvordan er dere fornøyd med resultatet av arbeidet så langt?
- Vi er fornøyd, men vi er ikke ferdig ennå. Vi har en kilometer med kabel som skal dekkes, så det er fortsatt behov for dugnad.

- Vi planlegger en stor markering for dugnadsfolket når prosjektet er ferdig. Den er utsatt på grunn av korona. Men det er fortsatt mulig å få bli med på dugnadsfesten. Det er bare å komme på dugnad, sier Siri Mette Røstvold.